Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Till sportbil och övriga om att diskutera med nassar

Skrivet av feminist-javisst
Man går in i debatter och diskussioner utifrån den maktbas man själv har att stå på. Ju mindre maktbas ju mer riskerar man att förlora i en diskussion med nassar.

Om man är vit, man, medelklass, utbildad etc har man en bred maktbas att stå på. Man är samhälleligt förankrad, man har kulturellt kapital som inte kan gå förlorat, man har en given plats i det offentliga rummet.
DÅ är det lätt att försvara demokrati, mänskliga rättigheter, etc.

En vän till mig är "svartskalle", ung, kvinna, inte akademiskt utbildad och lesbisk. Hennes maktbas är liten, hon har ingen plats i den offentliga debatten, hon har inget kulturellt kapital (enligt Bourdieus definition), ingen given plats i det svenska samhället.

Hon riskerar MYCKET genom att ge sig in i en diskussion med nassar. Hon lever med skyddad identitet, precis som Allis, hon lever med daglig skräck för nassar. Allt detta pga den antirasistiska kamp hon för, för att hon föreläser på skolor, delar ut flygblad, demonstrerar, ordnar seminarier etc.

Hon varken kan eller vill diskutera och bemöta nassarnas argument. Det vore att skriva under på sin egen dödsdom. Min solidaritet finns med henne och andra som riskerar så mkt för sin kamp.
Så fundera över vilka som "kan" bemöta nassarna och ta inte avstånd från dom som inte gör det. Kanske har dom en mindre maktbas än du att stå på och jobba utifrån?

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv