Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vems är ansvaret?

Skrivet av Allis
Det är helt sant att kompisar påverkar i stor utsträckning och att läsa in att jag skulle skylla allt på föräldrar är din tolkning. Att så enkelt hitta en syndabock låter som en lätt men förmodligen inte sann lösning.Däremot är jag helt övertygad om att om man ställer kompisgruppen och föräldragruppen mot varandra borde den sistnämnda ha störst inflytande. I de fall den inte har det börjar jag snarare undra vad som är galet.

Vems ansvar är det om det brakar loss för ungarna i min närhet? Självfallet deras föräldrars och mitt. Om de skulle börja anamma rasistiska uttryck, för att ta ett exempel, så måste det vara vårt ansvar att berätta för dem hur det ser ut.

De exempel jag tog ovan kommer alla från diskussioner vi haft ute i klasserna. Minsta lektionspass är 80 minuter och varje gång något liknande dykt upp har vi helt sonika släppt resten av informationen och uteslutande pratat om just det specifika uttalandet. Dessa fjuttiga insatser är rent ut sagt en piss i havet om man vill arbeta för att påverka attityder. Det är ett långsiktigt och krävande arbete och i de fall du inte har föräldrarna med dig är det ännu svårare att nå förändring. Det barn som bor i en familj som tycker att nazism och rasism är okej, hur tror du det går för dem? Vem ska vara deras motvikt?

Jag vill återigen uppmana alla att bli modigare, våga säga ifrån och håller med Sportbil om att det är mycket, mycket viktigt att vara påläst. Med klara fakta kan man väcka många.

Slutligen, jag försätter mig aldrig frivilligt i en situation där jag ska diskutera med nazister. Det är helt enkelt för farligt. Däremot är mitt arbete av sådan natur att frågorna ibland dyker upp och då ser jag det som självklart att fortsätta nysta i dem, både för att ungarna ska se iallafall _en_ vuxen motvikt och för att det gynner mig personligen om färre dras till destruktiva grupper.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv