Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Håller inte med!

Skrivet av Cecilia
Det som ger makt och möjlighet att komma fram i världen är språket! Det är oerhört viktigt att vi ger våra barn ett språk, ett verktyg att uttrycka sig med, att tala så att folk lyssnar på dem. Det ger inträdesbiljett till att möjligt här i livet.
Språket bör man arbeta aktivt med varje dag inom förskola och skola.
En vacker klänning tar man bara på sig - det kräver ingen träning att bära upp en sådan. Att dansa olika sällskapsdanser har jag fått lära mig på gymnastik undervisningen. Hur man använder bestick kan man lära sig på hemkunskapen - det är väl en utmärkt plats för det. Detta är heller inga konstigheter - för alla intresserad kan jag berätta att man alltid börjar längst utifrån med besticken. Så nu vet ni alla det och klarar av er nobelfest!
Är man så begåvad att man tilldelas nobelpriset tror jag med säkerhet att man komer att klara av att lära sig sådana enkla saker.
Och ja, faktiskt - jag tycker att man även som kvinna ska ha rätt att bära kostym vid tillställningar som nobelfest eller oscarsgala om man nu föredrar detta (som tex Ellen DeGeneres). Huvudsaken är att man klär sig på rätt nivå av festlighet, könsstereotypa begränsningar ser jag inte som en tillgång i vårt samhälle.

Jag tycker inte att det är sexigt att bli behandlad på ett traditionellt sätt, det finns mycket i dessa traditioner som jag anser är förminskande. Jag tycker det är sexigt med män som är intelligenta och fördomsfria, som säger kloka saker på ett övertygande sätt. Jag tänder på när de uppskattar mig som människa mer än som könsvarelse. Och när man får kontakt på ett intellektuellt plan föds ofta en känsla av gemenskap. Jag tänder på blickar och beröring, inte på gammaldags formaliteter.

Jag tror inte att vi ska sträva efter att pressa in barn i så snäva ramar som möjligt så tidigt som möjligt. Varför inte bara ordna en trevlig fest där man ska klä sig festligt? Varför måste allt styras och krånglas till så mycket? Är det verkligen någon som skanar den tid när kvinnor satt som panelhönor uppradade efter en vägg, och bara männen fick bjuda upp - vilket många av dem kanske var för blyga för. Nej, fram för ett samhälle där man får vara sig själv, inte inklämd i snäva ramar av hur man ska vara för att duga.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv