Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Slutsats

Skrivet av XX
OM det är samma dödlighet för mor/barn hemma som på sjukhus så måste det vara farligare att föda hemma eftersom:
-Det görs noggranna undersökningar av mamma/foster före förlossning och hårda krav måste uppfyllas... då borde det ske färre risktillbud...
-Alla riskförlossningar och komplikationsfyllda graviditeter räknas in i sjukhusstatistiken...
-Antalet hemförlossningar är för litet att bygga trovärdig statistik på...

Man kan undersöka sig både gul och blå innan en förlossning - det är ändå slump och tillfälligheter som sedan styr vad som verkligen händer. Och skulle barnet t.ex. ha hjärtfel (upptäcks INTE med vanligt ultraljud och många hjärtbarn mår bra till det är dags att födas) så kan barnets tillstånd snabbt bli kritiskt där snabba insatser krävs för att barnet ska överleva/inte bli skadat (30 minuters väg till sjukhus räcker inte). En navelsträng runt halsen kan även hos friska barn orsaka hjärtstillestånd och då räcker inte en erfaren hembarnmorskas insatser, bla. måste den respiratoriska acidosen hävas med intravenösa insatser - snabbt! Syrgas måste också ges.

Min bestämda uppfattning är också att barnet faktiskt äger mammans kropp under graviditet och förlossning. Annars kunde ju kvinnan röka eller dricka vin om hon mår bättre av det... Det är inte mamman som "har rätt" till en fantastisk upplevelse utan barnet har rätt till att födas säkert, med de resurser som idag står till buds i direkt närhet. OM det som hemförespråkarna hävdar är säkrare att föda hemma - varför måste kvinnan då bo inom 30 minuters avstånd från sjukhus...? Skulle hemfödarna föda hemma även om det var 5 timmars väg till sjukhus? Dubbla budskap!


« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv