Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tillägg

Skrivet av Allis
*Behandlingarna avser enkom heterosexuella par. Ensamstående kvinnor - oavsett identitet - och lesbiska par har fortfarande ingen rätt till fertilitetshjälp inom Sverige men väl i en mängd andra länder.

*I vissa landsting får du vänta sex år (!) i kö

*För ung. 10% av barnlösa finns inga förklaringar eller orsaker till infertiliteten.

Saker man bör undvika att säga till någon som har svårt att få barn är tex. slappna aaaaav så ska du se att det går, det är bara psykiskt eller klassikern framför alla andra - skaffa hund. Jättesött med vovvar men hittills har de aldrig lyckats läka trasiga äggledare eller fått igång icke existerande ägglossning. Andra höjdpunkter har varit när bekanta talat om hur GLAD man ska vara över att man slipper vaknätter, kolikbarn och trotsiga treåringar - när man gladeligen skulle givit sin högra arm för att få uppleva det.

Nu väntar vi ju barn efter många försök men jag kommer nog alltid att komma ihåg hur jobbiga åren av barnlöshet varit och hur det påverkade oss. Man hamnar i kriser i relationen, egna själsliga kriser och fullständigt slukas av att hoppas/blibesviken/hoppas igen. Därför är det så viktigt att man har snälla och omtänksamma människor runt omkring sig. De behöver kanske inte just säga något alls utan snarare bara lyssna och ha tålamod.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv