Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har aldrig sett det

Skrivet av Pernilla B
Om programmet är som du beskriver låter det helt förryckt. Jag arbetar som journalist och en etisk grundregel är att man alltid ska visa MYCKET stor hänsyn till de som inte är mediavana eller kan förstå konsekvensen av sin medverkan. Därför anonymiseras alltid barn i känsliga frågor.

Att en sådan "dokusåpa" på dagis överhuvudtaget kan sändas kan jag inte förstå. Vill man berätta något viktigt, typ om konflikthantering, får man faktiskt använda skådespelare! Media har mycket större genomslagskraft en än vuxen medelsvensson kan förstå - och barn förstår det inte alls. Och livslängden på det skrivna/sända är lång.

Det är självklart att föräldrarna alltid ska ge sitt samtycke om deras barn ska medverka i bild eller text. Men ibland kan man inte "gömma" sig bakom det - man måste ändå avstå från att publicera/sända eftersom skadan blir för stor för den medverkande. Allt blir så starkt i tryck - en del människor känner inte alls igen sina ord.

Jag är medveten om att många journalister frångår eller kringgår denna etiska grundregeln om specifik hänsyn, dock skulle jag aldrig medverka till ett sådant övertramp själv. Därför har jag ingen lust att här ta kollegialt ansvar för sådana övertramp.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv