Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det vet bara du själv!

Skrivet av Kattis
Det är bara du som kan veta hur länge du vill fortsätta amma. Om du vantrivs med amningen och känner att du skulle må bättre om du slutar, så kan du absolut sluta med gott samvete.

Men om du känner att du helst av allt skulle vilja få ordning på amningen, så är det inte för sent!

Det låter som att du har hamnat i en ond cirkel där grundproblemet är att din bebis inte har tagit ett riktigt bra tag om bröstet. Ett för litet tag ger ju både såreiga vårtor, smärtsam amning och otillräcklig mjölkproduktion.

Att ge tillägg på flaska är ju ibland nödvändigt. Samtidigt förvärrar det ofta amningsproblemen, Ersättningen gör att bebisen äter mindre från bröstet, vilket minskar mjölkproduktionen ännu mer. Och flaskmatningen gör att sugtekniken inte blir riktigt bra, då blir inte amningarna effektiva och såren läker inte.

OM du vill göra ett sista försök att amma utan att ha ont, så tycker jag att du ska ta kontakt med närmaste amningsmottagning på sjukhus. Där kan du få praktisk hjälp med hur du ska hålla din lilla tjej och hur hon ska ta ett stort och bra tag om bröstet.

De kan även hjälpa dig att ta en odling på mjölken, för att kolla att du inte har en bakterieinfektion i brösten som gör att såren inte läker, samt att du inte fortfarande har svamp.
Det är ju absolut inte meningen att det ska göra ont att amma!

Du skriver att du har provat att pumpa, men det kommer inte mycket. Men hur mycket du får ut med pumpen säger inget om hur mycket mjölk du kan producera. Ett barn som har en bra amningsteknik suger mycket effektivare än pumpen, och får bättre fart på mjölkproduktionen.

Men som sagt, om du känner att du helst av allt vill trappa ner amningen nu, så ska du förstås göra det. Du har ju också möjligheten att fortsätta amma delvis, att ge bröstet som tröst någon eller några gånger per dgyn, och så komplettera med ersättning så mycket som behövs.

Känn efter vad du vill innerst inne, och följ din känsla, så blir det bra. Lycka till, hur du än väljer att göra!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv