Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är det för tidigt att sluta amma ???

Skrivet av Linda
Min dotter är nu 6.5 v. gammal. Ammningen har strulat från första dag. Hon har dåligt tag, såriga ömma vårtor, svamp,det gör ont i hela bröstet när jag ammar, lite mjölk. Hon har gått upp dåligt i vikt så jag har gett tillägg i ca 2,5 v ,efter bvc rek. Har även provat pumpa men det kommer inte mycket. Är det för tidigt att ge upp?????
Svar på tråden: Är det för tidigt att sluta amma ???

Det vet bara du själv!

Skrivet av  Kattis
Det är bara du som kan veta hur länge du vill fortsätta amma. Om du vantrivs med amningen och känner att du skulle må bättre om du slutar, så kan du absolut sluta med gott samvete.

Men om du känner att du helst av allt skulle vilja få ordning på amningen, så är det inte för sent!

Det låter som att du har hamnat i en ond cirkel där grundproblemet är att din bebis inte har tagit ett riktigt bra tag om bröstet. Ett för litet tag ger ju både såreiga vårtor, smärtsam amning och otillräcklig mjölkproduktion.

Att ge tillägg på flaska är ju ibland nödvändigt. Samtidigt förvärrar det ofta amningsproblemen, Ersättningen gör att bebisen äter mindre från bröstet, vilket minskar mjölkproduktionen ännu mer. Och flaskmatningen gör att sugtekniken inte blir riktigt bra, då blir inte amningarna effektiva och såren läker inte.

OM du vill göra ett sista försök att amma utan att ha ont, så tycker jag att du ska ta kontakt med närmaste amningsmottagning på sjukhus. Där kan du få praktisk hjälp med hur du ska hålla din lilla tjej och hur hon ska ta ett stort och bra tag om bröstet.

De kan även hjälpa dig att ta en odling på mjölken, för att kolla att du inte har en bakterieinfektion i brösten som gör att såren inte läker, samt att du inte fortfarande har svamp.
Det är ju absolut inte meningen att det ska göra ont att amma!

Du skriver att du har provat att pumpa, men det kommer inte mycket. Men hur mycket du får ut med pumpen säger inget om hur mycket mjölk du kan producera. Ett barn som har en bra amningsteknik suger mycket effektivare än pumpen, och får bättre fart på mjölkproduktionen.

Men som sagt, om du känner att du helst av allt vill trappa ner amningen nu, så ska du förstås göra det. Du har ju också möjligheten att fortsätta amma delvis, att ge bröstet som tröst någon eller några gånger per dgyn, och så komplettera med ersättning så mycket som behövs.

Känn efter vad du vill innerst inne, och följ din känsla, så blir det bra. Lycka till, hur du än väljer att göra!
 

Tack för ett bra svar!!*imt*

Skrivet av  Linda
\'
 

Det beror på hur du känner det

Skrivet av  Skorpan
Tror du att du vill kämpa ett tag till och om du tror att du kommer att tycka om att amma när det väl börjar funka då tycker jag att du skall försöka ett tag till.

Men om du känner att du har fått nog och inte alls mår bra av hur du har det, då är det kanske bättre att sluta eller att helt enkelt acceptera att du kan amma utan att göra det till 100%. Amning behöver ju inte vara allt eller inget. Att amma ett par gånger om dagen, eller så är också amning.

Det låter som om ni har kämpat och det är bara du som vet hur det känns och hur mycket mer du tycker att amningen är värd. Du är ju en toppen mamma för ditt barn vad du än väljer, faktiskt den bästa hon kan ha :).

Jag har ett par funderingar...

Var sitter dina sår? Sitter de mitt på bröstvårtan? Då har hon gapat lite för lite och du får försöka få henne att gapa större, se nedan för tips. Om de sitter på sidan, då har hon varit lite fel placerad och du får försöka ändra lite, lite på hur du håller henne. Om såren sitter till höger så har hon leget för långt åt vänster och du skall flytta henne lite oct höger.

Vart har du vänt dig för hjälp? Jag tycker att det låter som om du borde få en ordentlig koll av en läkare för att se om du har svamp även inne i bröstet. Har du fått medicin utskriven för att behandla svampen? Det är ju superviktigt att få bra behandling och behandling av både dig och lillan. Ta en titt på http://www.amningshjalpen.se/svampbeh.htm texten där kan aven vara bra att ta med till läkaren när du går dit.

Sedan är du också väldigt viktigt att taget blir rätt. Det kan vara svårt och inte minst när det gör ont så kan det vara svårt att mana fram det där extra tålamodet. Du börjar med att sitta så bekvämt du kan med rak rygg och med bra stöd för fötterna. Ditt bröst skall hänga rakt ner. Du skall inte luta dig frammåt eller bakåt, då änfdrar bröstet form och blir svårare att ta tag om. Så siktar du in henne så att hennes ansikte ligger rakt framför bröstet med din bröstvårta pekande mellan hennes överläpp och näsa. Hennes kropp skall ligga vänd mot dig som ansiktet, så att hon inte behöver vrida på nacken för att ta tag. Det är viktigt att du väntar ut henne tills hon gapar så stort att hon ser ut som om hon gäspar, då drar du henne rakt mot bröstet. Gapar hon inte nog så kittla henne med bröstvårtan och reta reflexen att söka mer. Vänta och vänta.

Sedan när hon tagit tag, då tittar du på att hon har stora delar av din vårtgård i munnen och att hennes läppar, framför allt underläppen är utvikt. Hon skall jobba med käke och tunga utan att suga in sina kinder. Hennes haka skall ligga mot ditt bröst och näsan skall vara fri. Även om det nog kommer göra en del ont tills såren läkt och svampen är borta, så bör du känna en tydlig lättnad när taget är rätt. Tror du att det är fel, så lossa henne från bröstet och titta på bröstvårtan. Den skall vara rund och peka rakt ut. Är den till plattad så har taget varit för litet och om den pekar år något håll har hon legat lite fel vid bröstet. Pekar vårtan mer åt vänster så har hon legat för långt åt vänster och då flyttar du henne lite, lite åt höger. Så försöker ni igen.

Ring gärna en hjälpmamma i amningshjälpen. Då kan ni tala om detta ordentligt och gå igenom allt och du kan få stöd i dina fnderingar. Du hittar telefonnummer på www.amningshjalpen.se/alla.htm eller i rosa sidorna.

Ett gäng styrkekramar vad du än väljer och ett gäng till för att orka välja.
 

Känner igen mig

Skrivet av  Mrs. Anderson med Matilda 19/7 -03
Min dotter är ju 7 v och samma sak med mig...ingen mjölk, tillägg, dåligt tag, svamp, "sillikon-napp" som gjorde det hela värre, ont som satan, och nu ev mjölkstockning. Men jag kämpar på! Jag SKA amma tills Matilda är 6 mån, det är mitt mål.

Jag tycker att du ska känna själv vad som är bäst för dig. Amningen ska vara något positivt. För mig är det fortfarande negativt men i 1 v (innan svampomgång nr 2) så kändes det UNDERBART att amma och det var riktigt roligt!

Känn efter vad du vill- det som är det bästa för dig är också bäst för ditt barn :-D
 

Åh jag känner med dig

Skrivet av  Skorpan
Hur går det med svampen nu? Har du fått hjälp med medicin mot den?

Jag hoppas verkligen att det löser sig.