Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Osäkra män

Skrivet av Omnia
Att erkänna att man ville vara hemma med barnen men att frugan övertygade än om att hon var bättre lämpad, låter inte speciellt manligt enligt de normer vi har för manlighet.

Och det är väl det även osäkerheten handlar om, att veta hur man sätter på en blöja eller att barnet ska sova på rygg har väl inte så mycket med stenåldersgener att göra. Att ta upp ett barn och vyssa tror jag de flesta människor kan, ävenom vissa både män och kvinnor är osäkra. Nej, jag tror osäkerhten handlar om att även om samhället tycker att män ska vara med sina barn är männen fortfarande duktiga om de är hemma. Ec då vi ser dem som duktiga ser vi det inte heller som självklart. Att ta samma ansvar för hem och barn som kvinnor gör ligger helt enklet i den bild av manlighet som de flesta har växt upp med.

Det är klart männen som inte "får" vara hemma bidrar på andra sätt, att tjäna pengar till familjen är väl inte fy skam. Men om kvinna inte hade haft ett så trist jobb eller om hon inte hade varit så genetiskt betingad, så kanske mannen hade bidragit genom att vara hemma. Även ettåringar vill känna att de gör nytta, varför skulle vuxna män vara annorlunda? Det är klart de hittar nått sätt att göra nytta på.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv