Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Du

Skrivet av Lisa
skriver om vårdnad hela tiden men du menar säkert boendet (?). Du skriver att han orkar inte ha vårdnaden längre och att hon ska ta den, men det är ju boendet. Skilj på vårdnad, boende och umgänge.

Oavsett vem barnet bor hos (matntalsskrivningen)så har dem ju det gemensamma vårdnadsansvaret och dem har säkert gemensam vårdnad, det är inget som man kan byta i all hafs så där bara efter hur man vill ha det ena veckan.

Om barnet är skrivet hos en förälder (för man kan inte vara skrivet på två olika adresser) så är denna förälder boendeförälder (BF) och den andra är då umgängesförälder (UF). Barn har umgängesrätt med den förälder som den inte varaktigt bor hos. Då brukar man göra ett umgängesavtal så att barnet kan träffa sin UF.

Läs mer på www.famratt.com om vårdnad, boende och umgänge, underhåll etc.

Utövande av gemensam vårdnad
Har barnet två vårdnadshavare skall dessa i princip utöva sina rättigheter och skyldigheter gemensamt. Är en av dem till följd av frånvaro, sjukdom eller annan orsak förhindrad att ta del i sådana beslut rörande vårdnaden som inte utan olägenhet kan uppskjutas, bestämmer den andre ensam.

Beslut som är av ingripande betydelse för barnets framtid får emellertid inte fattas av den ene vårdnadshavaren ensam, om inte barnets bästa uppenbarligen kräver det.

Detta skall inte tolkas så att föräldrarna, om ingen är direkt förhindrad, alltid måste delta i alla vardagliga avgöranden som har med vårdnaden att göra. Det ligger i sakens natur att bestämmanderätten utövas av än den ene och än den andre föräldern beroende på vilken av dem som för tillfället finns till hands eller på hur föräldrarna har organiserat utövandet av vårdnaden. Någon rättslig påföljd drabbar inte den förälder som driver igenom sin vilja i strid mot den andres.

För att gemensam vårdnad skall fungera i praktiken även när föräldrarna inte bor tillsammans, är det nödvändigt att den förälder som barnet bor tillsammans med ensam kan besluta i frågor som rör den dagliga omsorgen om barnet, utan hörande och samtycke av den andra föräldern.

Trots att det inte framgår av någon lagregel, är detta också innehållet i gällande rätt. Bestämmanderätten utövas av än den ene och än den andre föräldern och den förälder som oftast finns till hands träffar också de flesta vardagliga besluten.

Föräldrars vårdnadsansvar
Den som har vårdnaden om ett barn har ett ansvar för barnets personliga förhållanden och för att barnets behov av omvårdnad, trygghet och en god fostran tillgodoses. Vårdnadsansvaret måste utövas med hänsyn till det enskilda barnets behov. Vårdnadsansvarets innebörd går därför inte att bestämma generellt.

Basen i vårdnadsansvaret är barnets rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda. Att tillgodose barnets behov är vårdnadens främsta syfte. Därefter kommer det rättsliga ansvaret, eller plikten, att se till att barnets behov blir tillgodosedda. Slutligen finns en rätt att bestämma över barnets angelägenheter. Rätten att bestämma ses som en förutsättning för att vårdnadshavaren skall kunna fullgöra sin plikt att tillgodose barnets behov. Den faktiska vården om barnet, det vill säga det sätt som barnets behov tillgodoses, finns inte reglerad i lagen.

Barnets vårdnadshavare skall i princip tillsammans besluta i alla frågor i frågor som rör barnet. Därmed inte sagt att båda föräldrarna måste besluta i alla vardagliga beslut som följer av den faktiska vården. I praktiken innebär den faktiska vården en långtgående besluträtt för den förälder som barnet bor tillsammans med.

Val av barnets boende vid gemensam vårdnad
6 kap. 14 a § föräldrabalken (FB)

Står barnet under vårdnad av båda föräldrarna, får rätten att på talan av en av dem eller båda besluta vem av föräldrarna barnet skall bo tillsammans med. Avgörande skall vara vad somär bäst för barnet.

Föräldrarna får avtala om barnets boende. Avtalet skall gälla, om det är skriftligt och socialnämnden godkänner det. Avtalet skall godkännas, om det som har överenskommits är till barnetsbästa.




« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv