Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Inga recept, men några tips (oj då, långt)

Skrivet av Teresa
Vi äter den mesta maten som vi gjorde innan Daniel fick diabetes. Men, visst har vi ändrat lite till det nyttigare hållet när jag tänker efter.

Pannkakor gör jag enligt det ”vanliga” receptet. Men, numera är hälften av mjölet grovt (ex gramham eller råg) och en del av mjölken ersätter jag med Keso. Han får vanlig sylt med en liten sked, inga jättehögar (som ändå bara droppar överallt). Ofta har jag gjort sylten själv, med något mindre socker än i receptet.

Spagetti och pasta finns i fullkornsversion, Kungsörnen har. Korvbröd finns också av grövre bröd. Själv gillar jag dem mer än de vita.

Bröd köper vi ofta Schulstads, de har en hel del bröd med korn i. Dessutom uppfattar barnen ex morotsbrödet som ljust, de har haft fördomar mot mörkt bröd. Många mörka bröd innehåller mycket tillsatta sockerarter. Hela korn är bra. Bara lite tillsatta sockerarter är bra.

Jag ”spär ut” frukostflingorna med Musli (den som är nästan utan socker, finns på tv-reklam på fyran ibland). Havrefras är ok.

Det vi undviker är söt dryck, isglass, mängder av godis, potatismos och tunn soppa. Soppa kompletteras med matigt i eller grovt bröd till. Till risgrynsgröten i skolan får han en rå morot, det fungerar bra.

Han dricker mjölk, men inte mer än två glas åt gången. Youghurt har vi ofta den med Mumin på, den innehåller fruktos istället för vanligt socker. Fruktos är långsammare.

Sen beror det lite på hur aktiv dag man har. Mycket aktivitet kräver mera energi och så blir insulinet effektivare. Så, aktiva dagar har vi sötare fika. Speciellt vid simning. Då får han choklad eller glass innan. Chips kan också vara bra vid sport, har jag hört.

Blåbärssoppa och nyponsoppa i pulverform finns även helt osötat. Man kan blanda en sötad och en osötad och hitta en medelväg.

Diabetesföreningen kan ha matlagningskurser, men ofta riktar de sig till typ 2-diabetiker, som kan ha problem med vikten också. Kolla med din lokala diabetesförening.

Jag har skrivit ihop några papper som jag lämnat till skolan. En sammanfattning över hur det mesta fungerar och en lektion att hålla i en lågstadieklass. Vill du att jag mailar den till dig? Säg till i så fall.

Hoppas ni har landat hemma nu och mår bättre!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv