Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Man får inte LA när man har diabetes *långt*

Skrivet av Lotta
Det är endast vissa sjukdomsdignoser som berättigar till livsmedelsanvisning (LA). Diabetes är ej en av dom.

Det finns heller inga direkt specialprodukter till den som har diabetes. Skulle vara PO-fiber och fiberHUSK men dessa är billigare att köpa UTAN LA. Det är alltid biligare i affären än på Apoteket dessutom.

Som merkostnad kan du tex ta upp mat som ni får ta med er när ni är ute för säkerhets skull. Man vet ju inte om man kommer att behöva extra mat alltid. Det är ganska mycket som måste slängas. Mackor är ju inte så fräscha efter att ha legat i väskan en hel dag.

Somliga får skicka med mat till skolan tex då det är utflykt eller skolresa. Det är ju lite olika hur osäkra man är på skolan att ordan med mat till barnen med diabetes. Endel klarar det galant. Men det tycker jag absolut att man kan ta upp i så fall. Om skolan håller med mat till alla barnen utom dom med diabetes så ska det väl vara med på er merkostnadslista.

Känningmat kan man nog oxå ta med. Man ska kanske inte göra allt för stor grej av det men om man är välinställd så har ju alla känning ibland. Det är ju väldigt individuellt hur mycket problem man har med det.

Ta även med den extra tid det går åt att tillreda den extra maten samt den tiden det tar för att servera känningmat, kanske kan du skilja på dag och nattetid + förstås den tiden det tar för att konstatera känningen. Blodsockermätningar etc.

Vårdbidragsansökan kommer du ju att få fylla i flera gånger så det är smart att notera vart efter du kommer på att du får extra utlägg eller får ägna tid åt sjukdomen. Kanske kan du komplettera senare. Ditt barn får kanske andra behov oxå vart efter han växer.

Några produkter är ju oxå dyrare som man kanske blivit rekommenderad från sitt diabetesteam: Sötningsmedel, Drickchoklad (om man använder det), nektar/juice light. Det är faktiskt inte så många produkter som kostar mer men de är väl värda en liten punkt i ansökan. Det beror ju på konsumtionen förstås.

Hoppas du kan få lite tankar och inspiration om vad du kan ta med i din ansökan.

Lycka till!

Lotta

PS Sorry att det blev så långt.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv