Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

!!!maria65a!!!

Skrivet av Tant Eva lagar mat
Oh du innehållsförteckningarnas okrönta drottning!

Vad innebär "modifierad stärkelse"?

Var på bibblan i dag och lånade säd-boken du tipsade om, ska bläddra lite i den och se vad det är.
Svar
Stärkelse saxat och fixat!
Modifierad stärkelse = förändrad stärkelse

Stärkelse är (som socker, dextrin och cellulosa) kolhydrater, en omvandad form av socker. Det bildas i växternas blad och lagras i rötter, knölar och frön som reservnäring som vid behov kan brytas ner till lösliga transportabla sockerarter igen.

Principen för att få ut stärkelsen är densamma för alla sorter: Man sönderdelar växtdelarna så att cellerna går sönder och lakar sedan ur massan i vatten och låter stärkelsen sjunka till botten eller centrifugerar bort den. Därefter torkas och siktas den och bleks i sol eller kemiskt. Den kan sedan modifieras kemiskt på många sätt för att tjockna vid önskade temperaturer i olika typer av livsmedel.

Används som stabiliserings- och förtjockningsmedel i livsmedel. Det kan utvinnas ur tex potatis, majs, tapioka, ris och vete. Genom att modifiera stärkelsen på olika sätt erhålls ämnen med skilda teknologiska egenskaper.
Modifierad stärkelse kan innehålla spårmängder gluten om stärkelsen utvinns ur vete.

Läst och lärt ;-)
Skrivet av  maria65a *närmar sig mål*
Puss på dig!
Du är en klippa! Men du har gett mig en ny mani, innehållsförteckningsmani =:)

Insåg i dag att jag inte får äta Kexchoklad nåt mer för det är "delvis härdat" i det. Tur att jag är deprimerad redan annars hade jag blivit det *s*
Skrivet av  Tant Eva mättimagen
Förresten
Min make kom hem nu och hade med sig "Mamma äter inget vitt" utskrivet till mig. Läge att krypa till kojs tidigt i kväll och läsa *S*
Skrivet av  Tant Eva