Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Välling till mjölkallergiker?

Skrivet av Susanne med Douglas -03
Ni som har barn som är allergiska mot mjölk och som dricker välling, vilken sort ger ni?
Vår son är 2 år och ibland är välling det enda matintag han får i sig så att byta ut välling mot tex gröt funkar inte. Som liten fick han nutramigen, men jag kan inte tänka mig att han idag skulle acceptera det.
Svar
Självklart nutramigen
men här blandat med solhavre istället för vatten. De flesta kokar väl någon nutramigen/profylac välling. Nutramigen eller motsvarande rekomenderas till barn upp till iallafall 3år hälst längra och definitivt så länge de äter välling.

Hur kommer det sig att ni slutade? Vad äter han för välling nu.

När jag läser att han ätit nutramigen men ni slutat av något själ så funderar man ju kring varför. Låter nämligen i mina ögon lite oroväckande att han bara äter välling vissa dagar om det är en vatten-mjöl välling han äter (havremust-solhavre eller liknande).

Man brukar ju säga att barn som inte tar nutramigen klarar sig med icke fullvärdig välling om de äter allsidig kost varav 2 lagade mål mat om dagen. Annars är det lätt att de får aldeles för lite proteiner, fett och mineraler.

Vad säger er dietist. Kanske kan ni få stöd och hjälp med att räkna lite på protein och fett intaget?

Vet att det är jättejobbigt när barn inte äter men det låter så synd att han tagit nutramigen men att ni av någon anledning sedan slutat med det. Det är ju mycket lättare i situationer som er om man vet att de får en fullvärdig välling iallafall.
Skrivet av  Åsa m A&E
Tack!
Tack för ditt svar! Passar även på att tacka för ditt svar till mig längre ner (Mamma till 2-åring).
Vi slutade med nutramigenen för 1½ år sedan då han var 6 månader gammal eftersom han inte längre visade några tecken på att vara överkänslig längre. Sedan dess har han ätit majsvälling och Semper Barnsondnäring (som har dubbel mängd kalorier i jämförelse med vanlig välling och alla viktiga näringsämnen så fram till idag har intaget av vad hans kropp kräver inte varit några större problem) och mattränat med vanlig mat.
Douglas har ett kromosomfel som gör att han har omogen munmotorik. Varför han inte vill äta ibland och är väldigt selektiv med maten har vi ingen aning om, men med tanke på att han ofta är sjuk så är det kanske inte så konstigt. De misstänker även att han har reflux och alla som har haft halsbränna vet väl att man inte alltid är så sugen på att äta. Vi väntar på gastroskopi och ph-mätning.
Han är väldigt infektionskänslig och har haft 17-18 öroninflammationer sedan han var 1 månad gammal trots att han har rör. Han har stora problem med sin mage (stenhård sedan födseln). Anledningen till att vi börjat misstänka att han åter är känslig mot komjölk är att han i flera månader nu har varit väldigt slemmig/hostig och kräkts mycket. I samma veva som detta började så började han även dricka väldigt mycket mjölk och äta mycket yoghurt. Vi har tagit bort vanlig mjölk och yoghurt den senaste veckan och kört med solhavre och yosa i stället och kräkningarna och slemmigheten är som bortblåst. Tyvärr har hans dietist haft julledigt, men är tillbaka på jobbet imorgon igen. Vi har många gånger försökt byta ut majsvällingen till andra vällingsorter med bättre fiberinnehåll för att få i gång hans mage, men han har bara accepterat majsvällingen och sondnäringen. Där finns en sondnäring som inte innehåller mjölk....frågan är bara om han kommer att äta av den.
Tack igen för ditt svar!
Skrivet av  Susanne med Douglas -03
Hoppas verkligen
ni får stöd och hjälp av dietisten. Låter inte lätt när det är fler saker involverade samtidigt som motoriken och eventuella allergier. Skänt dock att höra att han blivit bättre när ni tog bort mjölk att dricka.

När de är lite äldre som din pojk (och min som oxå är 2 år, sen -02:a) så är det inte lätt att börja med nutrmigen eller andra fullvärdiga mjölkfria produkter. Men kanske det är så att aptiten kommer tillbaka om ni får en diet som bättre passar er son, kanske mjölkfir vem vet. Tänker på de mer luddiga symptom som födoämnesallergi kan ge som infektionskännsligheten, ÖI osv. Å då blir kanske vanlig mat mer intressant och därmed är vällingen inte lika viktig.

Hoppas verkligen det löser sig för er.
Skrivet av  Åsa m A&E
Du kan prova att göra välling
på havre mjölk och mjölkfritt grötpulver (t.ecx Eko go gröt). Det fungerade på vår dotter. Vi hade slutat med nutra eftersom hon inte var allergisk längre, men allergin kom tillbaka och vi hade ingen nutra att tillgå. Det är bara att hälla havremjölken i en nappflaska, blanda i lagom pulver, beroende på hur tjock man vill ha den. Sedan värma som vanligt. Dock kan det ta en stund innan pulvret löser sig och man måste skaka ganska mycket. Annars kan man ju koka på spis som vanligt gröt, men tunnare.

Hoppas att du förstår vad jag menar. Det blir ju ingen fullvärdig välling, men tillsammans med lite annat så ska det nog gå bra. Skönt att ni i alla fall har kontakt med en dietist som kan hjälpa er.

Skrivet av  Dollan med Hampus och Samantha
Går det att...
Går det att blanda även på Sinlac? Har aldrig sett Eko i handeln här, vilka affärskedjor kan man hitta den i?
Ungefär vilka mått brukar du använda dig av? Sonen har ju stora problem med magen så jag vill ju inte att han ska bli ännu hårdare.
Tack för ditt svar!
Skrivet av  Susanne med Douglas -03
Pepti junior...
ger vi till våran son som är 29 månader. Den tycker vi smakar helt OK. Vi sötade den med lite socker i 1-2 veckor i början (då var våran son kring 8 månader). Har bara testat nutramigen (ucsh) och den kan jag tänka mig att nyfödda barn och mycket små bäbisar klarar av att äta, men vår son kväljdes vid första klunken och bet sen igen då han fick nutramigen:-x

Så jag tipsar dig på Pepti Junior:-)

Lycka till!

Monica

Skrivet av  M W
Får man den...
Får man den utskriven på livsmedelsanvisning, eller går det att köpa i handeln/apotek för att testa först?
Tack för ditt svar!
Skrivet av  Susanne med Douglas -03
Pepti junior...
ger vi till våran son som är 29 månader. Den tycker vi smakar helt OK. Vi sötade den med lite socker i 1-2 veckor i början (då var våran son kring 8 månader). Har bara testat nutramigen (ucsh) och den kan jag tänka mig att nyfödda barn och mycket små bäbisar klarar av att äta, men vår son kväljdes vid första klunken och bet sen igen då han fick nutramigen:-x

Så jag tipsar dig på Pepti Junior:-)

Lycka till!

Monica

Skrivet av  M W
ops! dubbelt inlägg:-)
inte meningen:-)
Skrivet av  M W
ops! dubbelt inlägg:-)
det var inte meningen:-)
Skrivet av  M W