Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lite frågor...

Skrivet av Sazza21 Bf 16/3
Vad behöver man för sängkläder? Både till spjälsäng och vagn?? Ska man ha kudde eller inte? Till spjälsängen har jag nog det mesta klart, men vad ska man ha i vagnen? Jag har en Teutonia kombivagn. Allt jag har till är en åkpåse... Vad behövs mer?
Sen undrar jag även vad för bebiskläder som man behöver ha med till bb?? Tack på¨förhand!
Svar
Kudde - absolut!
I spjälsängen är det bra med först plastadfrotté sedan lakan, påslakan och kudde. Till dottern använde vi täcke av modell vagnstyp tills hon blev större. I vagnen blir det plastadfrotté, ett underlakan och en vagnskudde. Kudde är jätte viktigt så att inte bebisens huvud felformas! Vi har det mesta hemma sen förra gången men jag ska definitivt iväg och köpa en ny fräsch kudde. Ta med några par tröjor (helst omlott) och några byxor till BB. Men man kan ju alltid köra med deras kläder. Lycka till!
Skrivet av  Molly bf 14/3
Så här gör jag
I vagnen bäddar jag med lapptäcket jag sydde till blivande storasyster (och som påbörjades till storebror. Dvs det tog två graviditeter att få det klart), kudde och lakan.

De senaste åren har man sagt att barnet ska ha kudde. Det finns små, små kuddar som passar till vagn. (Pratade iofs med en barnläkare om det förra gången, och han menade att han aldrig sett ett barn med felformat huvud pga avsaknad av kudde under sina 30 år i yrket. Det skulle i så fall vara om barnet alltid, alltid, alltid låg med huvudet åt samma håll, men då fick man som förälder se till att lägga barnet på andra sidan).

Vad gäller kläder på BB tänker jag ta med ett par pyjamasar, bodies och sparkbyxa. Egentligen behöver du inte mer än att bebben har ngt att åka hem i. Kläder finns att låna och då slipper du den tvätten. Men jag tyckte det var skönt att klä på min dotter egna kläder förra gången, för att på ngt sätt markera att hon hörde till mig och inte landstinget. Landstingets kläder satt inte speciellt bra på mina smala barn dessutom.
Skrivet av  maiasaurus bf 4/3
Det låter konstigt...
Konstigt att barnläkaren inte sett några barn med platta huvuden, när min son var liten var det två mammor som jag kände vars bebisar fick platta bakhuvuden och de fick vara noggrannare med att barnet låg kvar på kudden. Jag har hört att det är rätt vanligt efter rekommendationen att barnet ska sova på rygg, och att det är därför man nu rekommenderar en ganska tjock kudde; barn skulle ju ligga på mage förr...
Skrivet av  Lena L, v 33
Kudde ska man ha
Kudde är nödvändigt, det finns olika storlekar så man kan ha både i vagnen och i sängen. Det ska vara en lite större kudde så barnets axlar ligger uppe på kudden (se t.ex. på minimundus.se, där finns lite text om deras kuddar som tagits fram med Drottning Silvias barnsjukhus).

Sängkläder beror väl lite på om du tänkte ha barnet ensamt i spjälisen eller hos er. Vi har bara ett tunt täcke med påslakan och så kudde då eftersom bebis kommer sova hos oss.

Till bb tar vi med body+byxor+kofta+fleeceoverall+mössa. Och så blöja då :). Här får vi låna kläder under bb-vistelsen.
Skrivet av  Lena L, v 33
Inget missformat huvud här!
Min son hade kudde de första veckorna, sedan lärde han sig snabbt att maka undan kudden. Sedan dess har han aldrig velat ha kudde. Men han har inte fått någon konstig form på huvudet ändå!
Skrivet av  storebror + v 32
Nej alla får såklart inte det
Det är väl klart att alla barn som sover utan kudde inte får missformat huvud! Men det är vanligare. Därför rekommenderar man kudde. Det är väl inget konstigt?
Skrivet av  Lena L, v 33
Bra med kudde
när barnen sover på rygg för att huvudet inte ska bli så platt, en tunn liten kudde förståss. Jag hade en liten kudde i vagnen med och kommer ha den här gången också.

Vi kommer att ha en mjuklift i våran liggdel från början och sedan till våren kommer jag att byta till underlakan och en tunn filt - eller om jag köper ett påslakan har inget efter Ronja för hon var bebis hela vintern.

Till BB behövs kanske 2 ombyten och 2 pyamasar samt ytterkläder att åka hem i, det beror lite på barnet Ronja kräktes mycket och det gick därför fler ombyten men det är ju svårt att veta i förväg:)
Skrivet av  Sofie och Ronja + Bf 28/3
Dotterns huvud....
Vad jag har förstått så är rekommendationen att använda kudde eftersom bebisens bakhuvud kan bli lite platt. Eftersom bebisar idag ska ligga på rygg till skillnad från vår generation så behövs en kudde. När dottern föddes för drygt tre år sedan använde vi inte kudde till en början - vi hade noll koll på detta. Ganska snart upplyste våra bvc-tant att huvudformen var påverkad: "Ni använder väl kudde?" "Va?" Vi började förstås direkt med kudde!
Skrivet av  Molly bf 14/3