Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tunn livmodervägg???

Skrivet av Jessan med pojkar-97&-01
Jag är ny här, men har läst era inlägg under en tid. Jag tror att denna "fråga" har varit uppe hos er tidigare, men jag kommer inte ihåg vad som skrevs då!!!;)
Jag har två akutsnitt bakom mig(pga gränsmått på mitt spineamått) och nu är jag sugen på en tredje!Av en tillfällighet läste jag i min senaste förlossningsjournal att livmoderväggen var tunn!!!

I min första journal stod det att livmoderväggen var utan anmärkning! Hur kan det bli så? Blev den tunnare efter första snittet? Vilken vägg menar dom?Den väggen dom gjorde snittet eller är hela livmodern tunn??
På samtalet efter snitt nr 2 sades inget om att jag inte bör få flera barn. Borde dom inte sagt det då i så fall? Jag är jätteorolig nu ifall min "tunna" livmodervägg inte fixar en graviditet till, utan "spricker"! (huga!)
Planerat snitt blir det utan tvekan så livmodern ska inte behöva gå igenom ett värkarbete, men jag frågar mig om den klarar av en graviditet och sammandragningar som man kan ha flera veckor i förväg??

En sista fråga....kan man ringa till BVC och få remiss till UL för att kolla hur tunn livmodern är??

Vore jätteglad om någon ville förbarma sig över mina frågor. Grubblar jättemycket på detta!
Svar
Livmodervägg tunn
så burkar dom inte vilja att man skaffar fler barn. Men rådfråga din läkare för annars kan det finnas risk att livmodern spricker under graviditet. Jag har tunn livmodervägg och får inte skaffa fler barn för då kan den spricka och både jag och barnet kan stryka med.
Det kan ha blivit tunnare som det var vid sista snittet för mig för jag hade mycket sammadragningar och snittet eller ärret i livmodern är stumt och därför kan livmodern ha blivit för tunn. Hon sa att hon såg att jag haft mycket sammandragningar för att den var så tunn.
Ring och hör efter med din förlossnings läkare eller krirurg så du känner dig trygg med vad dom menar. Dom BRUKAR säga till om du inte ska skaffa fler. Men för säkerhetsskull så kontakta dom.
Skrivet av  Helena m 5 snitt
Ännu en Tunnis :0(
Hejsan!

I mitt fall blev det så att första ärret inte hunnit mjukna (blev gravid efter 4½ mån) så det töjde sig inte utan tunnades bara ut.

Ett stort område blev mycket tunnt och det upptäcktes vid snitt nr 2. Det var bara en tidsfråga innan det brustit spontant.

Läkaren tog bort "det sjuka" och sydde ihop "på äldre" sätt i fler lager än de gör i dag. Han sade dagen efter att livmodern bör klara ännu en graviditet som den ser ut lagad. Ingen vet dock hur ärret reagerar så det hade blivit extra koll med ul för att se hur tjock/tunn livmodern varit och snitt runt v 37. Detta för att inte hinna få värkar, helst inte förvärkar heller eftersom livmodern inte skulle hållt för det förra gången (i mitt fall!).

Att livmodern brister spontant och inte under värkarbete är så ovanligt att det inte finns enligt läkaren. Att den brister under värkarbete är också ovanligt även efter ett snitt. Efter två snitt blir det alltid snitt enligt honom.

Jag tror det ska gå bra i ditt fall och det känns ju tryggt att du inte ska gå in i värkarbete. Själva graviditeten ska ju inte innebära någon risk vad jag förstått. Risken uppkommer vid värkarbete. Vår läkare hade aldrig varit med om en spontan bristning eller vid förvärkar. Han hade sett bristning under värkarbete någon enstaka gång.

Lycka till med eventuell graviditet! Be dem kolla dig noga, berätta om din oro!


Skrivet av  Tea m Tös 0211 & Påg 0312