Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hur får vi utredning

Skrivet av MelinaF
Jag är alldeles ny här. Har en son på 3 år som inte pratar. Jag tror alltmer på att det rör sig om språkstörning. Hur får man en utredning på det och vem är det som gör den. Har i dagarna kontaktat logoped, får se om det ger något. Om det visar sig att det är språkstörning kan vi då få hjälp från barnhab? Just nu verkar det viktigt att han får stöd på förskolan. Hemma använder vi tecken som stöd med stor framgång men trots att min son gått över 1 år på dagis har de inte gjort något för att personalen ska lära sig tecken eller att de på något sätt ska få kunskap om dessa svårigheter. Resultatet är att han inte vill gå till dagis, efter 1 år vinkar han fortfarande inte när jag går och gissa om det skär i hjärtat. För vem vill vara dag efter dag på ett ställe där ingen förstår vad jag säger, tycker jag ständigt går med dåligt samvete.
Svar
BVC
remitterar till logoped och logopeden gör en bedömning om det är en språkförsening eller språkstörning och om det behövs t ex en psykolog också. Min son är tre och utan språk och han har aldrig vinkat åt mig, men han är autistisk. Ibland beror det uteblivna språket på att det finns en neuropsykiatrisk störning.
Vad jättebra att ni redan har börjat med tecken!
Skrivet av  Tårtans mamma
Utredning?
Tack för svaret. Har kontaktat BVC i dag det verkar som vi kommer att få tid hos psykolog. Jag börjar faktiskt fundera på om Elias har nån form av neuropsyk. störning. Jag tycker att fler saker visar på det. Vad visar din son för symtom? Elias har väldigt svårt med kontakt med andra människor utom familjen. Vil inte ta kontakt. Han är dessutom väldigt beroende av rutiner, även egna rutiner/ritualer han uppfunnit själv. Tex när han lägger sig på kvällen ska allt vara enligt hans rutin annars funkar det inte. Vid något tillfälle har vi måst bryta en rutin, resultatet blev att han var utom sig i nästan 1 timme, allt blev fel. Vill gärna utbyta erfarenhet om du vill.
Skrivet av  MelinaF
Det låter som
något åt autismhållet. Gå gärna in på autismsnacket för mer frågor. Min son är starkt bunden till mig och accepterar inte alltid sin pappa och bror ens. Han har väldigt svårt för andra människor och de får inte komma nära eller röra honom (förutom dagisfröknarna). Han har inget talat språk förutom "bubbelprat". För två månader sedan började han säga mamma när han är ledsen eller trött. Han leker inte med andra barn och han leker inte med leksaker "som man ska". Han blir fixerad vid vissa föremål som han inte kan skiljas från ens på natten. För övrigt stämmer han bra på beskrivningen som du gav på din son.
Skrivet av  Tårtans mamma
vår 3-åring & utredning
Hej Melina
Vår son är nyss fyllda 3 år utan talat språk och har precis fått diagnosen Autismliknande tillstånd. Vi fick utredning via bvc, psykolog och sedan nu-team på sjukhus. Vår lilleman har svårt med ögonkontakt, svårt att leka & ta kontakt med andra barn, behöver rutiner och kunde tidigare låsa sig vid vissa saker (leksaker, vissa klädesplagg etc) och det tog 1 år innan han började vinka av mig på dagis! nu däremot springer han glatt in och det är en fantastisk känsla att se hur han trivs. Har ni försökt med att få förskolan att söka en resurs till er son, någon som t ex kan lära sig teckna, hjälpa er son att lära sig leka och ta kontakt etc. För detta krävs ingen diagnos utan förskolan bedömmer behovet och söker pengar till att anställa en resurs! Stå på er,kämpa och se också till att ni får en utredning om ni är oroliga! För oss var väntan på utredning den värsta tiden sedan har allt bara blivit bättre! skriv gärna och berätta hur det går!
Skrivet av  lillemans mamma
Lillemans mamma
Tack för ditt svar
Efter att ha kollat på denna sida och fått lite tips har jag pratat med personalen på förskolan. De har i sin tur pratat med kommunens talpedagog så kanske med lite tur att han kan få Tecken som stöd där också precis som hemma. F ö ska vi till BVC på onsdag tror att jag ska begära remiss för utredning vet bara inte vart, väljer mellan psykolog och barnhab. Hur vet man vad som är bäst? Jag tror ju att han behöver stöd med annat också inte bara språket.

Visst kan förskolan söka resurs men de säger att det är svårt att få någon om man inte har papper på att det verkligen behövs. Kanske resultat av att våran kommun sparar in varje år.

Min 3-åring har gått på förskolan nästan 1½ år och fortfarande gråter han 9ggr av 10 när vi ska dit. Men det är ju ingen som lärt sig teckna där och samtidigt så är personalen sjukskriven rätt så mycket så faktiskt är det så att varje gång jag lämnar honom är det alltid någon vikarie där. Därför tror jag också att han skulle må bättre med en egen resurs (som kan teckna), kanske han blir tryggare då.
Skrivet av  MelinaF
Gråter gör han nog
för att han inte kan kommunicera på dagis. Om de inte har resurs till din pojke kan kanske personalen lära sig teckna. När Tårtan skulle börja på dagis visste de att han hade det här problemet och personalen planerades in på en utbildning i tecken som stöd. Dagis har säkert en specialpedagog knuten till sig. Be att få ett samtal men henne/honom. Det är mycket som kan göras innan diagnos. Det kanske finns specialavdelningar/resursavdelningar som han kan börja på istället. Undersök möjligheterna! Man behöver ingen diagnos för det. Min Tårta får börja på specialavdelning snart utan diagnos, men med hjälp av en duktig specialpedagog och logoped. I vårt landsting är det en lång väntetid till utredning och därför är det skönt att man kan göra mycket ändå.
Skrivet av  Tårtans mamma