Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

När började era tvillingar att prata?

Skrivet av val
Våra grabbar på 1 år och 9 månader förstår väldigt mycket och gör sig även förstådda genom att visa, peka och göra oss uppmärksamma på olika sätt. Däremot pratar de nästan ingenting: "Mamma" och "pappa" sällan och sedan "dä" till allt annat...
Det är naturligtvis individuellt, men det vore ändå skojigt att höra när era tvillingar började säga lite fler ord eller meningar!
Svar på tråden: När började era tvillingar att prata?

Oroa dig inte!

Skrivet av  Helena B
Förståelsen är viktigast, de visar att de förstår vad du säger och de kan göra sig förstådda med gester mm, talet kommer allteftersom.
Mina tjejer som har funktionshindren autism och förståndshandikapp (brukar vara det föräldrar oroar sig för när barnen inte börjar prata riktigt tidigt) sa knappt ingenting före 3 års ålder, mer än babbel. De brydde sig heller inte mycket om vad jag eller andra sa. Ännu vid 6 års ålder pratar de inte felfritt även om de inte har några uttalsproblem eller dyl som hämmar dem. Yasmina som har autism började kalla mig mamma så sent som förra sommaren (drygt 4 ½ år gammal).
Så, mitt svar är, mina tvillingar började tala i ord och sammanhängande meningar vid 4 resp 5 års ålder...
 

Fel sign. *IMT*

Skrivet av  Helena B m Sofia, Yasmina & Noura
 

Mina trillingar...

Skrivet av  Jeswi m trillingar-01 + son -04
...sa enstaka ord när de började på dagis vid 1 år och 11 månader. När de var runt 2½ år sa de kortare meningar.
Nu är de 3 år och 3 månader och pratar mycket, men med många konstiga och lustiga uttal.
 

Men..

Skrivet av  Ingrid mfl
ni förstår vad de menar och så? Jag har märkt att jag nog tycker att våra twins pratar bättre än andra anser. De pratar ju mång-ordsmeningar men ofta förstår inte ens deras pappa vad de säger. Samma hos er eller har de utvecklat det berömda "egna språket"? Har de haft någon tendens/period med "eget språk"?
Lite nyfiken bara om det är ok.
 

mina pojkar är 1 år 10 mån

Skrivet av  marikaL m fem
och nu först har det börjat lossna!
Nu säger de en bunt ord, och det kommer till nya hela tiden - med egna små uttal men dock ;)

Roligast är att de börjar använda syskonas namn - ontus för Pontus, bella för Isabella och åååållla för Cornelia *s*

Vi har väl typiska tvillingar helt enkelt, som är sena i talet som sig bör ;)
 

vadå det är mer än här ;)

Skrivet av  Jessica m. Saga & Nora
mina säger en massa goja men oftast får jag inte ihop ett endaste ord...fast Nora verkar ha lärt sig "dumma dig" (de dej) på dagis ;)

Det kommer, de koncentrerar sig bara på annat. Nora tex är kanonduktig på pussel, lego (mega bloks och duplo men ändå) och allt annat som skall staplas, byggas och sorteras för hon bygger färgenligt hon sitter alltså och letar upp samma färg och samma storlek på klossarna innan hon bygger sina torn :)
Sedan kan hon alla rörelserna till imse vimse spindel och sjunga lite, inte för att det låter som imse vimse men ändå :) och hon kan städa undan sina klossar, spela xylofon och massvis med annat...

Saga kan hoppa i vattenpölar, klappa hästen om man ber henne (eller ja ibland man kan ju inte göra som mamma säger eller?!?!), hon har lärt sig hur sina nya bilar fungerar (Rulle och Menta från byggare Bob favoritjulklappen :)), även hon kan rörelserna till imse vimse och sjunga kan hon även om ingen fattar vad hon sjunger och säkert en massa annat som mamma nu glömt.

Men jag är inte orolig, de två killarna på dagis som är ca 1månad äldre pratar inte så hemskt mycket mer än mamma, pappa och dä de heller :)
 

Sent!

Skrivet av  Sara m. P&C-00 & bf 3/6
Christian och Patrik började prata sent, exakt när kommer jag faktiskt inte ihåg... :) De har varit jättetidiga med motoriken, men sena i talet. Däremot har de aldrig haft några som helst problem med förståelsen, och det är det som är det viktigaste har jag hört efter att ha pratat med olika talpedagoger!

När de väl började prata kom det långa meningar med en gång, de böjde även grammatiskt rätt nästan från början- men uttalet var jättedåligt. Och fortfarande har de dåligt uttal. Vi har börjat gå hos logoped, men hann bara gå några gånger innan vi flyttade. Nu väntar vi på att få komma till en ny logoped där vi bor nu. Dessutom ska det komma en talpedagog till dagis, eftersom det är fler barn där som har brister i uttalet.

Uttalet blir bättre och bättre nu, särskilt sen vi flyttade och de kom till ett dagis med barn i sin egen ålder (innan gick de bara med mindre barn). Men jag vill att de går hos logoped nu, för att förhoppningsvis få ordning på uttalet innan de börjar skolan.
 

Tack för svaren!

Skrivet av  val
Det är ju som sagt var väldigt individuellt det där med att börja prata, men det är skönt att läsa det ifrån andra också och inte bara fundera själv...