Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Får man lägga trädgårdsvafall i skogen? Ska man?

Skrivet av s
Konstig fråga kanske...
Jag bor i utkanten av ett samhälle, en förort till stockholm. Åt ena hållet är det skog och där går jag ofta och gärna med min hund.
Ca 50 meter från själva "samhället", dvs asfalterad väg, hus etc. Lägger folk sitt trädgårdsavfall. Gamla äpplen, mycket grenar, löv ja allt sånt. Eftersom det inte bara är en utan många som gör så har det blivit som stora vallar som ju luktar lite unket.
Dels tycker jag det ser otroligt skräpigt ut, dels luktar det illa.
Är detta verkligen tillåtet? Tycker ni det är ok? Nu i helgen mötte jag en hel familj med skottkärran full med säckar och en unge uppanpå som var på väg för att dumpa sitt avfall i skogen.
Tycker det känns jättekonstigt. Speciellt som vi har nära till en avfallshanteringsanläggning där man kan lämna trädgårdsavfall som komposteras och sedan kan man köpa mullen därifrån ganska billigt. Dessutom har vi gratis hämtning av trädgårdsavfall 3 ggr per år.
Ska man ringa kommunen och be dem sätta upp skyltar? Eller är det helt ok och jag bara överreagerar?
Svar
Man ska ansöka hos kommunen om tillstånd att
om tillstånd att starta en grannkompost.
Skrivet av  karin
Nej
det får man inte i vår kommun i alla fall. Man får kompostera på egna tomten om det inte "orsakar olägenhet för människors hälsa och miljön". Det finns ju SRV-återvinningscentraler att lämna allt på gratis. Infon hittade jag på kommunens hemsida, och det är säkert liknande för många kommuner.
Skrivet av   MiaMaria m Josefin +Krabat v36
Fast folk i allmänhet gör så som du skriver
Jag tror det är ganska vanligt att det ligger stora feta komposter här och var i skogen nära villasamhällen. Och det är svårt att uppfostra folk att inte bete sig så, eftersom det är så praktiskt att lägga trädgårdsavfallet i skogen. Visst, det kan lukta lite surt just när man går förbi, men så länge det inte blir jobbigt för dem som bor närmast, så tror jag det är jättesvårt att få folk att lyda skyltar etc. Jag tror bara det skulle uppfattas som gnälligt. De som gillar att tippa avfallet där skulle bara kompostera skylten eller nått. Men ni har det bra som får trädgårdsavfallet hämtat så ofta. Du får försöka sprida det positiva budkapet till dina grannar så kanske komposten i skogen börjar växa lite mindre fort.

Visst kan du ringa kommun och be dem sätta upp skyltar, men jag tror inte att det hjälper.

Sätt upp skyltar där man ska lägga avfallet istället. Alltså tillfälliga, som står framme bara när det är hämtning på gång. Och skriv på dem i nederkanten att det är otillåtet (och anses fult) att lägga avfallet i skogen där barnen ska leka.
Skrivet av  karin
Vite
I vår samfällighet så är det några som inte respekterat att man inte får slänga trädgårdsavfall på allmänningen. Kommunen hotade med vite om inte högen togs bort vilket resulterade i att alla i samfälligheten fick betala för bortforslingen av den olagliga komposten som några få medlemmar anlagt.

Trist :(
Skrivet av  Linda
Men det är ju TOPPEN!
Efter några år är det bara att ta skottkärran och hämta fin mull i skogen.
Skrivet av  Maria
ja men visst eller hur...
jättefin mull...
Skrivet av  s
NEJ! Den är askass!
Det man lägger där är ju sånt man inte vill ha i sin egen kompost: maskrosor, tistlar, brännässlor, krusklocka, rönnspirea, rosenhallon, kvistar av taggiga rosor.. nej usch och fy skulle aldrig hämta jord från den komposten. Ska tvärt om skärpa mig och börja skicka till soptippen som man ju faktiskt ska.
Skrivet av  karin
jag var ironisk...
grova taggiga grenar och eklöv blir inte mull i fösta taget. Speciellt som högarna fylls på hela tiden.
Har kollat med kommunen nu, det är privat mark som ska bebyggas så småningom - därför är det ingen som bryr sig.
Skrivet av  s