Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

...och där dök vårkänslorna upp!

Skrivet av ME med J&R
Stod i sovrumsfönstret och tittade ner på "snigeln", min lilla halvfärdiga drömrabatt. Uppifrån ser den precis ut som en snigel till formen, där själva "kroppen" är i marknivå och "huset" är uppbyggt i en spiral med torvblock. Från "huvud" till "svans" (eller vad HAR sniglar??) är den kanske 3 meter lång, "huset" är lite dryga 2 m i diameter, som mest en knapp meter högt. Nån som fattar? *fniss* Det låter jättteudda när man beskriver den såhär men den är rätt söt, lite mjukt formad och tredimensionell, till skillnad från alla rabatter svärmor lämnade efter sig, som är platta och precis rektangulära.

Drömmen med "snigeln" är att den ska vara täckt av marktäckare och perenner. På våren vill jag att den blommar i vitt och blått, på sommaren i gult och sensommaren rött/orange. Det absolut viktigaste är att det är marktäckare och perenner i den så det blir en "skötselfri" rabatt så långt det är möjligt.

Jag har vintergröna som jag kan flytta från ett annat ställe på tomten, i övrigt inget flyttbart. Kontot är rätt begränsat och tid att vattna (och ffa möjligheten) synnerligen begränsad. Rabatten ligger i halvskyddat läge med klar östersol men sommartid bara direkt sol fram till 11-12 ca. Skulle tro att den är en rätt klar zon 2.

Jag vill inte ha så höga växter men nåt halvhögt prydnadsgräs i "huvudet" på Snigeln kan nog vara fint. I övrigt är jag HELT villrådig. Snälla, kan ni ge mig tips på vad jag ska plantera?
Svar
zon 5 låga växter
Jag har ett stort område som jag vill täcka med låga krypare. I skugga. Så jag satte flera sorter för att se vilka som brer ut sig. Gullgröna är den klara vinnaren. Ormöga också bra (jättesöt, med tidiga blå pytteblommor, och väldigt vackra blad hela säsongen) men hasselört som jag hoppats så mycket på verkar ta en evighet på sig att öka sin yta, och är dessutom dyr. Hosta tycker jag är tråkigt, men jag såg en som hette Hosta som hette Guacamole som var snygg.

Jätteroligt att läsa om din Snigel! Nu ska jag glömma allt jag såg på nyheterna och gå och lägga mig igen, och bara drömma om blommiga sniglar med gräs på! Tack!
Skrivet av  karin
Kaukasisk förgätmigej
har jag fallit pladask för och det är en växt som skulle kunna vara något för dig. Det finns många olika sorter med olika bladfärger och blommorna är blå som den vanliga förgätmigejen.
Jag har en bild på en variant i mitt fotoalbum på allt om trädgårds hemsida. http://www.alltomtradgard.se/forum/user_album.php?userid=3490 titta i albumet "Växtporträtt 2004-05-10".

I samma album finns några andra trevliga marktäckare. Tex sockblomma som finns i många olika färgvarianter, bla även vit och gul.
Ett annat tips är lungörten som finns med på samma bild som Julrosen. Även denna finns i flera olika blomfärger som tex vit, blå och röd-rosa.

Sedan finns ju nävor (bla midsommarblomster är en näva) och de finns i olika storlekar och färger och med olika bladformer och det är en mycket bra marktäckare.

Ormöga är också en fin marktäckare som finns med blå eller vita blommor.

Alunrot (Heuchera) är ytterligare en bra växt som finns i massor av olika varianter och som borde kunna trivas bra i det läge som du har din rabatt.

Sockblomman och den kaukasiska förgätmigejen brukar inte vara så billiga i inköp. Jag har dock skickat efter växter från www.blomstergarden.se. De brukar ha lite lägre priser jämfört med handelsträdgårdarna och de har även ofta småplantor till låga priser.

De flesta av växterna ovan är marktäckare som blommar på våren-försommaren och som sedan är vackra iom sitt bladverk. Perenner som blommar senare och som skulle kunna passa in är jag lite sämre på men det finns ju många varianter av dagliljor, bla i gult och orange.

Glöm inte heller vårlökarna för tidig blomning!

/ Jennie
Skrivet av  Jennie, zon 2-3
Buäh!
Jag hade skrivit ett jättelångt svar till dig och så åt nån upp det...*yyyl* Men tack iaf. ;)
Skrivet av  ME med J&R
Vad synd,
har dock ett litet tips till.
Funbo plantskola utanför Uppsala har på sin hemsida en liten lathund där man kan hitta växter för olika lägen och den kan ju kanske vara värt att titta på,
http://www.funboplantskola.se/lathund.html

Allt om trädgård har på sin hemsida något de kallar för trädgårdslistor och där kan man antingen bläddra igenom hela listorna eller tex söka efter växter för vissa lägen, zoner, färger etc.

http://www.alltomtradgard.se/default_gardeninglists.asp

Skrivet av  Jennie
Asch då,
nu slant jag på tangentbordet.

Skulle ju avsluta med ett Lycka till också!
Det låter som ett fint projekt.

/ Jennie
Skrivet av  Jennie
Tänk på att det blir torrare högst upp
För att det inte ska gulna högst upp på snigel, så kan det vara bra att välja något som ser fint ut även om marken är torrare. Och på baksidan, är det tänkt att det ska vara höga växter där, som sticker upp och syns över de andra, eller kan man gå runt snigeln, så man kan ha låga skuggväxter, som syns från baksidan?

Är snigeln böjd, så blir det svårt att komma åt inne i böjen med gräsklipparen. Då får man vara där med häcksaxen och ta gräset som växer närmast snigeln. Eller är det plattor framför?
Skrivet av  karin
Lite svar...
Bra det där med att tänka på att det blir torrare uppepå, det hade jag glömt.

Och på baksidan, är det tänkt att det ska vara höga växter där, som sticker upp och syns över de andra, eller kan man gå runt snigeln, så man kan ha låga skuggväxter, som syns från baksidan?

Är snigeln böjd,
- ja, men mkt mjukt, den är ju så stor.

så blir det svårt att komma åt inne i böjen med gräsklipparen. Då får man vara där med häcksaxen och ta gräset som växer närmast snigeln.
- Nänä, här körs inte med gräsklippare, vi har trädgårdstraktor. Tomten är på närmare 3000 kvm. ;) Men det behövs inte häcksax, den är så öppen i formen.

Eller är det plattor framför?
-Nej, under "undersidan" (heter det "slemsidan" på en snigel??) är det en knapp meter bred gräsmatta till grusgång, på översidan är det gott om gräs. Inga plattor i närheten.

Jag ska klura på det där med torrheten, det här kräver mer eftertanke än jag förstod... *burr* ;)
Skrivet av  ME med J&R
Prova och se hur det blir (ang torrt uppepå)
Du kan alltid prova, och se om det blir bra. Det sägs ju växa bra i upphöjda rabatter. Kanske är jorden sån som håller fukt och det hela blir jättevackert. Och ser det förtorkat ut så får du flytta ner de plantorna mot svansen, och sätta något torktåligt uppepå. Det är av sådana här orsaker som det är så bra att komplettera med lite sommarplantor tills man vet hur man vill ha det. Då blir snigeln vacker även de första åren, då den är under uppbyggnad, och det finns utrymme att flytta perennerna när sommarplantorna vissnat.

Tips: fota snigeln varje månad, så du minns nästa vår. Det är nästan omöjligt att minnas var det var trångt vilken månad om man inte fotar. Då vet man också vilka färger man ska kompletta med.
Skrivet av  karin
Ormöga, snödroppar och oranga liljor
börja med perennerna och fyll på med lökarna efter ett par år, när perennerna tagit sig.

Till första året rekommenderar jag att sätta dit några sommarplantor för att fylla ut. Med violer får du blått på våren. Med flitig lisa får du rött resten av sommaren. Med tagetes får du orange.

Till toppen av snigeln kan du ha lavendel. Det är ju lite gräs-spretigt, som du ville ha, fast inte så högt, men tål torka ganska bra.
Skrivet av  karin