Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Waldorf

Skrivet av OP
Det börjar att bli dags för oss att tänka på vårt barns dagis nu. Det är så himla svårt. Waldorf känns som ett förnuftigt val då jag tror att det är lättare både för barnet och oss föräldrar att hitta andra "medvetna" där, dessutom är det skönt att maten automatiskt är vegetarisk så vårt barn slipper bli UFO:t i klassen redan när hon är så liten.
Nu är det ju tyvärr så att Walforf har fått ganska mycket kritik från feminist-hållet, framförallt då från likhetsfeminister. Jag är ganska dåligt insatt i Waldorf måste jag säga och undrar lite vad ni har för erfarenheter. Hur illa är det egentligen? Finns det bättre alternativ, tex monterssori?
Svar
kan inte säga
något om Waldorf, men jag satte min dotter på ett dagis med reggio emilia-pedagogik som jag tycker verkar toppen! måste rusa nu...hinner inte skriva mer :)
Skrivet av  ior
Lite montessorierfarenhet
Som vanligt måste man besöka just den aktuelle skolan eller förskolan, eftersom det är utövarna av pedagogiken som avgör kvaliteten. Vår erfarenhet ser ut så här:
Montessoriförskola - nej, ur genusperspektiv. Tjusiga tantfröknar som berömde flickorna för deras fina kläder i hallen, typ...

Montessoriskola - ja, framförallt för att jag tyckte att flickor och pojkar lekte mycket med varandra långt upp i mellanstadiet, t.ex. på gården. Jag tror att montessoris individualiserade arbetssätt är gynnsamt. Man slipper den där klassrumshierarkin, eftersom man jobbar åldersintegrerat och samtidigt individuellt. Lugn och ro ingår i paketet, liksom eget ansvar.

Waldorf har jag inte personlig erfarenhet av, men mina bästa vänner har sina barn där. Plus med pedagogiken är att man ser till hela barnet utveckling mycket och inte bara till det intellektuella. Jag upplever dock den här pedagogiken som mer auktoritär än den först kan verka. Det är vanliga klasser med en stark lärare. I mina vänners barns klasser är det som på de flesta håll att barnen leker mycket för sig osv.

Dessutom krävs så mycket föräldraengagemang (åtminstone här) att det nästan är omöjligt för två föräldrar att jobba heltid. Det är mycket pyssel med marknader, bak, djurskötsel etc.

Det är jättesvårt att veta, besök bara flera ställen och ställ de frågor du vill. Lycka till!
Skrivet av  Villemo
Nu undrar jag...
... hur du kan säga att Waldorf verkar förnuftigt samtidigt som du säger att du är dåligt insatt? För att sätta sina barn i en så pass alternativ skolform (eller är det kanske bara dagis du funderar över än?) rekommenderar jag att ni försöker att sätta in er ordentligt i deras arbetssätt och den livssyn som många waldorfföräldrar har. Betänk kopplingen till antroposoferna och fundera över vilka val ni kommer att möta hos andra och vilka av era egna val ni kan tänkas behöva försvara, och om det är värt det.

Skrivet av  Helena
Mina Montessorierfarenheter
är toppen ur alla perspektiv!

Tex så är Montessorimaterialet som barnen arbetar med inte könsuppdelat som på traditionella förskolor utan både pojkar och flickor arbetar med samma material. Montessoripedagogiken utgår från individen vilket jag tycker är bra. Om du söker på Förskola/dagis snacket så finns det mycket att läsa om Montessori där.

Waldorfförskola/skola skulle jag aldrig välja till mina barn då jag inte är antroposof. Läs på ordentligt om antroposofin innan ni ev. väljer en Waldorfförskola så att ni är medvetna om vad det innebär.
Skrivet av  Annjo
Jag är en
som verkligen gillar Waldorf, för den fria leken och för många andra pedagogiska synsätt som passar våra barn och det som jag och min partner värdesätter.

Jag förstår inte alls att många feminister är negativa, de ser barn som barn och att de inte har en uttalad genuspedagogik ser jag inte som något negativt.

Skrivet av  Tigre
gillar INTE waldorf.
Innan du bestämmer dig för Waldorf, läs på ordentligt om dess grundare,Steiner(tror han hette Rudolf i förnamn) ska rota fram lite info som jag hittat...
Skrivet av  akki
fortsätter lite
jag var tvungen att bygga lite med duplot:)
Här kommer iaf. lite lästips:
"Allmän människokunskap som grundval för pedagogiken"-Rudolf Steiner (Järna 1981)

"Waldorfskolans kursplan.Ett möte mellan yttre och inre verklighet" -Hans Möller(Spånga 1989)

"Grunddragen i vetenskapen om det fördolda" -Rudolf Steiner(Stockholm 1948)

"Jag trodde på Waldorfskolan" -Gösta Wilson

Jag kan tycka att det finns en del rätt bra grejer inom Waldorf,men efter att ha pratat med vänner som gått Waldorf, vänner som har haft sina barn i Waldorf, och pratat med min mamma (som avgudar Waldorf) och läst på litegrann, så insåg jag att detta var iaf. inget för mig...
Skrivet av  akki
Min mor
säger om Waldorf "visst är det kul att kunna spela flöjt, men det är bra att kunna lite saker också".

Om det stämmer eller är en nidbild vet jag inte.

Det enda jag vet är att grundaren startade skolan/pedagogiken efter en gudomlig uppenbarelse och att det ställs ganska stora krav på föräldrar och livsstil för att passa in. men har man den övertygelsen så är det säkert jättebra. Jag har det inte.

Personligen är jag inte glad över att vi ska få en Waldorfskola i vårt område - chansen att få en "normal" minskar (och saknas helt idag) och de som är övertygade kommer att komma från alla håll och kanter vilket blir likamed en himla massa bilkörande eftersom de då inte bor nära.
Skrivet av  G
asgarv!
Min mamma försökte få mig,min bror och nu våra barn att spela blockflöjt! Nu landade poletten!!!
Skrivet av  akki
Nej!
Inte friskolor! Alla ska samlas i kommunala skolor, träffa barn från olika kulturer, med olika bakgrund. Det är bästa sättet att motverka segretionen och främja jämställdheten!
Skrivet av  johanna