Annons:
  Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sagan om Ringen karaktärer?

Skrivet av Lillan
Jag undrar om någon vänlig själ vill göra en kort beskrivning av Sagan om Ringen, personerna vilka dom är och om dom är onda/goda osv..och vilka olika släkter och städer som finns.
Jag vill sätta mig in i handlingen för jag ska se ettan innan tvåan nu. Har tyvärr bara en engelsk version så jag tänkte slippa översätta..(är lite knagglig på engelska..*L*)
Tack på förhand
Svar
uppe sent...? ;-)
Vilket hästjobb du satte oss på... Hinner inte göra det just nu är jag rädd, men kanske senare om ingen annan hinner före...Skrivet av  bani
*Drar upp ärmarna*
Jag börjar med hoberna som de heter på svenska (på eng. hobbitt). Dessa varelser bor i ett område som kallas Shire. De är mindre än andra folk och har håriga fötter, så de behöver inte skor. De är vanligtvis hemkära och gillar att bo ombonat. En äventyrlig hob heter Bilbo Baggins (Bagger på sv.) och i en bok som utspelar sig före Sagan om ringen var han på äventyr med ett grupp dvärgar och slogs mot en drake.

På den resan fann han en märklig ring som gjorde honom osynlig. Han återvände till Shire och Sagan om ringen börjar med förberedelserna inför hans födelsedag många år senare. Hans närmaste släkting är Frodo som är hans brorson och arvinge. Deras trädgårdsmästare heter Sam Gamgi och är en viktig person i Sagan om ringen.

Mycket av historien bakom förklaras i filmen och jag lämnar nu stafettpinnen vidare till bani, Christopher, Elanor, Galadriel och Aragorn.

Ämnen: Gondor, alverna, trollkarlarna och Sauron (valar, maia), dvärgarna, orcherna, Rohan (fast de blir aktuella först i andra filmen)
Skrivet av  Tilia
Tack för den passningen
Det var ju visserligen förpliktigande att Tilia tror att jag skall sammanfatta ca 2-3000 sidor text i ett fN-inlägg men jag tror att jag avstår, åtminstone från valar och maia etc.

Mycket kortfattat om de varelser som befolkar världen:

Sauron: Ondskan personifierad.

Saruman: Var tidigare den främste bland dem som motarbetade Sauron. Han har dock fallit under Surons inflytande på ett sätt som jag inte skall avslöja här.

Alverna: Goda, älskar naturen, poesi och musik

Dvärgarna: Sig själva närmast, skickliga på metallbearbetning och handel. Tar dock avstånd från ondskan

Enterna: Liknar mest vandrande träd. De tar hand om skogen och bryr sig inte om det som händer utanför den.

Orcher: Onda varelser skapade av Sauron som en motvikt till alverna. De står inte ut med dagsljuset förrän Saruman skapade Uruk-Hai, en variant av orcher

Troll: Också skapade av Sauron som en motvikt till enterna. De tål inte heller dagsljus.

Människorna: Den nyaste rasen i Midgård

En intressant detalj är att i slutet av Sagan om Ringen ser man tendenser till att alla varelserna utom människorna håller på att försvinna:

* Sauron är besegrad (ursäkta om det är spoiler, men SÅ oväntat kan det inte vara)
* Hoberna är mästare på att gömma sig och inte synas om de inte vill bli sedda
* Alverna reser västerut över havet och allt färre dröjer sig kvar i Midgård
* Dvärgarnas antal minskar, de har alltid haft få barn
* Enterna är enbart manliga, de kvinnliga enterna tappade de bort for tidsåldrar sedan
* Orcherna och trollen är besegrade och med Sauron borta finns inte kraften kvar längre som frambringade dem.

Kvar finns människorna.
Skrivet av  Christopher
Lite i taget hade jag tänkt
Jag hade liksom tänkt att var och en kunde välja ett folkslag och fördjupa sig som jag gjorde med hoberna. Jag trodde att du skulle välja maia och valar och göra en liten utläggning om varifrån Saruman och Gandalf och deras gelikar kom.

Nu kan jag inte hålla mig från att göra det själv!

Valar är en slags gudar och maia också, fast med mindre krafter. Saruman och Gandalf är maia och skickades till Midgård som trollkarlar tillsammans med tre andra maia. Två försvann i öster och en, Radagast den brune, levde mest bland djur. Saruman utsågs till gruppens ledare, men vissa förespråkade Gandalf som varande visare.
Gandalfs namn som maia var Olorin, alverna kallar honom Mithrandir.
Skrivet av  Tilia
Bra!
Bra beskrivning av hoberna Tilia, sorry om jag inte tog emot din stafettpinne!
Skrivet av  Galadriel
Elanor måste jobba!
Hahaha! Komprimera SoR i ett enda inlägg, nej, jag tror jag måste jobba lite också idag!
Skrivet av  Elanor
ojojoj
Hej, hej! Vet du, jag började skriva en låååång beskrivning av de fyra härliga hobernas resa mot målet och korta beskrivningar av personer och ställen de råkar på på färden. MEN, sedan raderade jag allting mitt i alltihop. Det kändes som som du kommer att bli FÖR informerad och lite blåst på konfekten. Även om du inte har läst boken, sätt dig i hemmasoffan/biosalongen och se filmerna med öppna ögon och öron och NJUT! Jag lovar, du kommer inte att känna att du behövde mer information innan.

Läs gärna böckerna sedan och du har mååånga timmar av ren och skär njutning.

OBS, detta är MIN uppfattning, och behöver inte följas av andra... ;-)

Ha det så trevligt!
Skrivet av  Galadriel
efter att ha grubblat lite
har jag kommit fram till att du nog förstår bra om du ser filmen, så kan du återkomma och be oss förklara om något ändå var oklart. Det är så svårt att hålla sig till bara filmen och inte blanda in sånt man vet efter att ha läst böckerna... som du också ska läsa för övrigt! *uppfordrande*

Enjoy. Du kanske sett den redan?
Skrivet av  bani
Kolla här
http://expressen.se/article.asp?id=132666
Skrivet av  Tilia
Annons:

Faktabank

Artiklar och nyttig information

annons