Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag har ju stora barn

Skrivet av Lena_O
Har ju 2 tjejer med 15 månader mellan som nu har hamnat i tonåren.

Först vill jag säga att konkurrens är det mellan alla sykon, även mellan de som har 10 år mellan. Konkurrens och tävlan mellan syskon ser inte jag som något jobbigt hinder, snarare tvärtom så ger det ju möjligheter att utvecklas som individ och mellan syskonen.

(Kanske ska tillägga att jag inte är konflikträdd själv på något sätt.)

Att ha pseudotvillingar är ju mer att man ska tänka på att de inte enbart har de vanliga syskonrollerna. Lillasyskonet kan mycket väl vara storasyskon ibland och tvärtom.
Där gör ju många en del misstag med att gärna göra det äldre syskonet större än vad det egentligen är.

Mellan täta syskon under 18 månader, så finns det också många likheter för både syskonen och föräldrarna med tvillingar och deras föräldrar. Minns att jag fick många aha-upplevelser när tjejerna var yngre och man pratade med föräldrar som hade tvillingar.
Jag kände mer samhörighet med tvillingföräldrar än med föräldrar som hade 2-3 år mellan sina barn.

Det gör rätt så stor skillnad för varje månad som skiljer syskonen just när de är små. När de sedan växer upp så minskar ju den skillnaden rätt så markant.
Jag har ju rätt många andra syskonpar att jämföra med, där t ex mina tjejer har haft syskonkompisar som de gått i samma respektive klassa med, men som haft 25 månader mellan istället. Där har det ju varit mer "vanliga" syskonrelationer med en äldre och en yngre.

Vet inte om jag säger något intressant, men fråga gärna om det är något du undrar över. Kanske kan jag svara utifrån egen erfarenhet, eller från erfarenheter och upplevelser av andra syskonpar jag har fått förmånen att följa under uppväxttiden.

Hoppas några av mina ord var lite till nytta.
Kan också lägga till att vi var ju hemma med båda tjejerna samtidigt tills de skolades in samtidigt, och då hade de ju varandra och vi hade aldrig problem med dagis någonsin vid lämningar och hämtningar. (Det är alltid lättare att lämna två och hämta två. )
« Tillbaka till trådstart