Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jaaa du

Skrivet av Mustardseed
Min erfarenhet är att många föräldrar får ett mycket mer jämställt föräldraskap efter en separation, eftersom man inte på samma sätt kan luta sig mot den andre föräldern utan måste ta eget ansvar när man har barnen.

Jag tycker att Missys förslag är riktigt bra! Jag skulle göra vad jag kunde för att fasa över till ett 50/50 umgänge (som för övrigt INTE behöver vara just varannan vecka, man kan ju ha både kortare och längre intervaller beroende på vad som passar barnet och föräldrarna bäst).

Personligen tror jag inte barn kan förstå de långsiktiga konsekvenserna av att man minskar umgänget med den andre föräldern. Jag är övertygad om att det allra oftas leder till att man kommer längre och längre ifrån den föräldern man inte har lika mycket umgänge med.

Att man lyssnar på barnet behöver i mina ögon inte betyda att man gör som barnet vill, men däremot att man utvecklar någon strategi för att hantera det som barnet upplever som ett problem. I det här fallet kan det tex vara att man ”skolar in” hos pappan. Som någon påpekade ovan så kan det skifta över tiden vilken förälder barnet helst är med, och i vissa fall styrs det även av var man råkar ha det trevligast för stunden (typ roligast leksaker, bäst rum, etc). Barn ser saker ganska kortsiktigt i regel och där tycker jag att vi vuxna har ett ansvar att se mer långsiktigt.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv