Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kunskapssamhället ;)

Skrivet av Omnia
Kritiken mot tex. vänsterns ide om att sex timmarsarbetsdag skulle skapa nya jobb är att det faktiskt inte skulle det. Utan att arbetsgivarna istället skulle organisera om arbetet och kanske anställa en person istället för de fem man räknat med. Så det är ju svårt att sia om i vilken utsträckning kortare arbetsdagar skulle ge nya jobb. Däremot får man väl utgå ifrån att en helt hemmavarande arbetstagare skulle ge plats.

Problemet med arbetslivet är ju att man aldrig tror sig bli inaktuell (om man inte jobbar inom media/it då man hela tiden har piskan över sig), en sjuksköterska tycker ju att hon alltid behövs, men det hindrar ju inte att de som fortsatt jobba medan hon var borta har betydligt mer aktuella kunskaper. Eller att just det området genomgår en stor förändring medan man är borta. På nittiotalet skulle alla vårdbiträden vidareskolas till undersköterskor. senare var det barnsköterskorna som skulle bli förskolärare. Detta två yrken där folk ändå kännt sig "säkra". De som inte var med på tåget hade dock svårare att få anställning.

Det är just för att långtidsarbetslösa har svårare att få jobb som man kanske skulle tänka över om inte samma sak skulle kunna hända de som stannar hemma. Jag tror inte att det är långtidsarbetslösa som kommer ta de jobb som skapas utan att det ger en lättnad för alla de nyexaminerade som slipper gå ut i arbetslöshet. Detta gäller ju även efter tex. fem år hemma med barn, man konkurrerar med de långtidsarbetslösa som får se sig omsprugna av de med en färsk utbildning.

Om man inte hållit kvar en fot på arbetsmarknaden, vilket jag tycker är bäst. Men om folk ska göra det får man räkna ner prognosen för hur många lediga jobb man kommer få.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv