Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Subventioner

Skrivet av Omnia
Jag är en dagismotståndare som sen jag faktiskt fick uppleva att ha barn på dagis blivit omvänd. På vårt dagis är det 3 personal på tretton barn, personalen ser barnen som individer, de tittar inte stelt på ålder utan på vilken stimulans barnet behöver, vi har en kokerska som lagar alla maten själv osv. Dagis är toppen!

Jag kan även ur samhällssynpunkt se det vettiga med att några tar hand om många, det lös gör fler arbetstagare som ger mer skatteintäkter. Desutom har man en stor grupp människor som håller sig ajour med arbetsmarknaden och på så vis är mer självförsörjande än när man förlitar sig på en "familjeförsörjare".

Dock kan jag se ett problem med att bara subventionera en viss form av omsorg. Vissa barn utvecklas inte bäst i stora grupper, de behöver mindre grupper. Vissa barn kanske passar bättre hos dagmamma med många olika åldrar än att hamna i en grupp med bara jämnåriga.

Hörde ett förslag för nått år sedan om en barnomsorgspeng, en summa alla arbetande (antar att det säkert blir studerande och arbetslösa oxå) skulle få till barnomsorg. Denna peng kunde man ge till grannen för att ta hand om barnen, ge till dagis eller en dagmamma. Vad man inte kunde göra var att vara hemma med pengen, eftersom man då faktiskt inte är ute i arbetslivet. Nått sånt kanske skulle vara vettigt?

Tyvärr tror jag nästan att detta skulle förutsätta att man tar bort kommuners tvång att ordna barnomsorg tilll alla som vill. Om många väljer privata alternativ (bekostade med skattemedel) är det inte rimmligt att kommunen ska behöva ha en buffert (bekostad med skattemedel) för att ta imot barn om dessa alternativ av någon anledning inte fungerar. Utan istället ha en helt vanlig kö även för kommunala alternativ.

« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv