Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Att ha

Skrivet av Sophia med Joseph, Julian & Raphael
fler än ett barn innebär förstås inte att man inte har tid för dem alla. Jag kan ge många exempel på familjer där man har tätt mellan barnen och ändå följer deras utveckling, leker med dem och lyssnar till deras berättelser. På dig låter det som att man missar allt detta genom att skaffa fler barn. Så är inte fallet hos oss.

Nu fick vi tvillingar till att börja med, men vi tvekade inte inför att skaffa en trea. Och vi är nästan helt säkra på att det blir en fyra framöver (om allt går bra). Jag är uppvuxen med tre bröder och har alltid varit så glad över att ha dom. Ända sen jag var liten har jag velat ha flera barn. Jag har haft så mycket glädje av mina syskon och vi märker hur glada våra killar är över att ha varandra. Jag tycker det är tryggt att veta att mina syskon alltid finns där, och när våra föräldrar går bort så har vi varandra.

Jag tycker också det är bra att ha syskon av den anledningen att man lär sig väldigt mycket. Att dela med sig, att samsas om saker och ting, kamratskap. Nu talar jag utifrån min egen erfarenhet, men jag har märkt att det ofta är en väldig skillnad på barn med syskon och de utan. De som är ensambarn har ju inte behövt dela mamma och pappa med någon, hela världen har bara kretsat runt dom själva. Men när man blir äldre och står på egna ben så fungerar det ju inte så längre. Jag tror att man får jobba mer med att lära ensambarn att man inte själv alltid kan stå i centrum och att man måste ge andra plats. Det kommer inte lika naturligt som hos barn som har syskon. Jag talar givetvis inte för alla, men utifrån det jag sett så är det här den uppfattningen jag fått.

Sen tycker jag det är bra att om man som förälder känner att det räcker med ett barn, står fast vid det. Jag har vänner som ofta får frågan om när tvåan kommer. Det är långt ifrån självklart att man vill ha flera barn. Jag kan förstå det, men ser då gärna att ettbarnsföräldrar förstår oss som väljer att skaffa flera barn. Man får se det från två håll. Slutligen vill jag bara säga att jag tycker det är jättebra att du har gjort ett val som du trivs med. Men när det gäller hur många barn man väljer att skaffa finns ju inget rätt eller fel så länge man trivs med valen man gjort.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv