Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Du kräver något av dina barn

Skrivet av Raspberry
som dom inte riktigt är tillräckligt stora för nämligen impulskontroll. Det kommer när dom blir äldre.
Jag har svårt för straff i sådana situationer som vid svärord då det egentligen inte är något allvarligt. Tända eld och riskera att bränna ner hus mm är allvarligt, strypa är allvarligt osv. Straff skall användas så sällan som möjligt för då får den en mycket bättre effekt när den väl behövs för att förstärka ett budskap ordentligt och bygga upp en spärr för att kunna hålla inne impulserna.
Tala om för barnen att visst får dom svära men på toaletten där svärord hör hemma ;)
Varje gång barnet svär så hjälp att leda dom inte på toaletten och stäng sedan dörren för svärord skaver i dina öron och du vill inte ha ont i öronen.
När ni är ute och handlar tycker jag inte det är fel att utlova en belöning om dom tex låter bli att svära. Detta ökar motivationen att komma ihåg vad man få och inte får och hinner att hejda sig mer i tid.
Inga svordomar i affären = en glass på hemvägen, en liten leksak i dom där automaterna mm.

"Du är dum" är ett personangrepp egentligen men barn har svårt att skilja person från don och behöver lära sig detta. Jag anser att barnet måste få tycka att jag är dum i dom lägen hon tycker så. Det är hennes upplevese och inget som jag föringar. Däremot kan jag skicka tillbaka påståendet så det blir i rätt form. Jag ser att du tycker det är dumt när jag tvingar dig att borta tänderna. På så vis har jag visat utan pekpinnar om var problemet ligger och ett bättre sätt att uttrycka sig på. Upprepar man det många gånger lär sig barnet ett bättre sätt att få fram sin mening utan att trampa människor på några tår.
Sedan brukar jag ibland svara på dotterns "du är dum" och jag svarar med att "det kan jag förstå att du tycker men det är mitt jobb som mamma (med lite glimt i ögonen) att vara lite dum ibland :)
Så svärord skickar du på toaletten (blir tråkigare i längden då och tråkigt påverkar hjärnan att inte vilja göra så) och dumma mamma bör bemötas med förståelse men även att mitt jobb som mamma är att vara "dum" ibland.
Barn måste få lov att uttrycka sina känslor och om ett sätt inte är ok för dig så ge dom ett annat sätt som är bättre för försöker du kväva det skapar du bara en exlosion i längden.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv