Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Att kraven sänks

Skrivet av Pip
Nu är jag kanske ute och cyklar för det här är mina personliga åsikter baserade endast på det jag själv sett, hört och varit med om.

Att kraven i skolan sänkts (för det har de) beror på att föräldrarna inte vill att lärarna ska ställa krav på att eleverna själva arbetar och anstränger sig i skolan.
Inte förrän i högstadiet och gymnasiet kommer någon sorts prestationskrav i och med betygen.

Innan dess ska de vara mysigt och roligt och i första hand lustbetonat inom skolan.

Nu låter det som om jag inte tycker att det ska vara roligt att gå i skolan. Så är det inte. Visst ska det i största möjliga mån vara kul, det är inte fel att få utgå från egna intressen i de fall det är möjligt. Läraren ska också anstränga sig att hitta infallsvinklar på det som tas upp i skolan, som berör eleverna och väcker nyfikenheten.
Men sedan ÄR det bara så att en del av det jobb som var och en måste göra i skolan inte är jättekul. Det kan finnas perioder då det är jobbigt och motigt och kräver en stor arbetsinsats från eleven.

Det får man nästan inte säga till föräldrarna vid ett utvecklingssamtal för då får man i värsta fall sitta och försvara sig för att man uppenbarligen inte gjort elevens skolgång "lustfylld". Detta + kravet att alla elever ska nå godkänt i kärnämnena (vilket egentligen är omöjligt) tror jag till slut leder till minskade krav. Finns säkert fler anledningar.

Så att kraven minskat i skolan tror jag är en påtryckning från samhället, inte något som kommer inifrån skolan.
Skolan har ju kommit att handla mer och mer om att fostra socialt än att vara en läroanstalt med kunskaper i centrum.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv