Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fast jag uppfattar inte att EWB förespråkar...

Skrivet av Sportbil
...heteronormativitet. Jag uppfattar att det enda hon försvarar är andra kvinnors rätt att leva enligt hetero-normen. Det är ju inte riktigt samma sak som att påtvinga alla andra andra sin egen norm. Poängen är att förespråkande av norm-upplösandet ifråga om hetero-homo kanske inte måste vara ett krav för att få kalla sig feminist och att få utrymme i rörelsen. I detta håller jag med EWB.

Sen, även om jag inte håller med henne i alla andra saker hon tycker så förstår jag självklart hennes utgångspunkt i detta eftersom även jag själv upplevt under de 5 år jag skrivit i detta snack ett otal feminister som varit bara alltför ivriga att överlägset skriva genusforskning på min näsa och avfärda "min version" av feminismen och t o m avfärda mitt engagemang som falskt och farligt eftersom det inte i alla stycken överensstämt med genusvetare.

I mitt fall så kan det kanske förklaras/ursäktas av att jag är man men det har ju varit ganska tydligt att även kvinnor med annan syn bemöts med en variant av samma attityd. Det finns för mycket av doktrinära låsningar, könskamps-mentalitet och översittar-fasoner som bromsar att feminismen ska bli en verkligt bred folkrörelse - i det tror jag EWB har rätt. Redan för 5 år sedan så argumenterade jag för att vad feminismen skulle behöva var en kurs i marknadsföringsteknik. Man måste förstå att framgång handlar om att förändra folks attityder. Och då måste man inse att impopulära, "rättroende" budskap visserligen kan applåderas av den inre kretsen av redan övertygade, men aldrig leder till att man uppnår den samhällsförändring som man egentligen kämpar för helt enkelt för att detta är alltför teoretiskt och långt ifrån folks (kvinnors OCH mäns) vardag.

Typexempel: strunta i vem som inte ställer upp på teorin om könsmaktordning, vem som ev. förespråkar heteronormativitet och fokusera på att enas om att införa individualiserad föräldrapenning. Som det är nu så blockeras reformer som kan göra verklig skillnad av onödiga ideologiska diskussioner som i praxis betyder mycket lite.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv