Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Du kan...

Skrivet av Kattis
...sluta amma på natten men ändå fortsätta amma på dagen och på kvällen, ifall du vill. Du måste alltså inte sluta amma helt även om du slutar på natten. Dessutom har du även möjlighet att göra ett uppehåll i nattamningen och eventuellt ta upp den igen längre fram om du skulle känna att du då vill och orkar, och ifall ditt barn skulle vilja då.

Men just nu så låter det ju verkligen som om du har nått gränsen för vad du orkar. Jag förutsätter att pappan tar sitt ansvar för barn och hushållsarbete, så att det inte är det som tröttar ut dig snarare än amningen? Ibland är det nämligen lätt att nattamningen får skulden när det i själva verket handlar om att man har en ojämställd arbetsfördelning därhemma. Eller på att man har för många aktiviteter och för mycket stress om dagarna. Då kan man försöka ändra på detta i första hand.

Men ibland blir ju nattamningen för tröttande även om man tar det jättelugnt om dagarna och har en man som tar sitt ansvar :-)
Om du alltså känner att du vill sluta eller trappa ner på nattamningen nu, så ska du förstås göra det. I så fal kan du antingen välja att tvärt sluta med all nattamning, eller att ta det lite mer gradvis. Om du väljer att minska ner på nattamningen gradvis så kan du börja med att bestämma dig för en "amningsfri period" under natten, t ex mellan midnatt och kl 02. När han vaknar under den tiden så ger du inte bröstet. Utan i stället så hjälps pappan och du åt (eller turas om) att erbjuda tröst, närhet och trygghet på andra sätt. T ex hålla om honom, finnas nära, stryka honom över håret, massera honom sakta, nynna vaggsånger, prata lugnande osv.

Det viktiga är att han ska få känna trygghet i att ni ändå finns där för honom även om han inte får bröstet. När det funkar hyfsat bra så kan du förlänga den amningsfria perioden med t ex en timme i taget tills den blir så lång som du vill ha den.

Eller också så kan du alltså sluta direkt med nattamningen. Då kan du amma på kvällen, kanske när han ska somna, men sedan ammar du inte förrän näta morgon. När han vaknar så tröstar och lugnar du och/eller pappan honom.

Du får tyvärr räkna med att han kommer att bli ledsen, besviken och arg om han inte får bröstet. Men dessa känslor är en normal del av livet, och om ni finns hos honom och erbjuder närhet, kroppskontakt och tröst så kommer han inte att känna sig övergiven. Och som sagt, ni kan ju fortsätta amma så mycket ni vill under resten av dygnet!
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv