Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Nej, inget universaltips

Skrivet av Villemo
Man måste väl göra som du gör: tydligt markera att beteendet att slå och lugga inte är okej. Men när det är gjort tror jag att du hjälper honom genom att sätta ord på det som hände alldeles nyss. Vilken känsla var det som gjorde att han ville luggas? "Ville du också leka med den bilen? Ja, den är jättefin. Du blev arg när du inte fick den, och så drog du Kalle i håret. Och när mamma tog bort dig blev du ännu argare!"

Sen får man förstås fortsätta ett steg till och ge en alternativ lösning, säga att man inte får knuffa och att det blir hans tur snart, eller hitta någon annan bil.

I längden utvecklar man barnets språk och förståelse för det sociala spelet, och just de här arga barnen som blir fysiska blir ju lätt "stämplade" som jobbiga - just därför behöver de ju bli förstådda, veta att det inte är för att de är dumma eller elaka som de knuffar.

Jobbigt är det att ha ett barn som "går på" andra ibland. Men som du säger går de flesta barn igenom den fasen. "Tvååringar rivs, bits och slåss" sa en dagisfröken till mig en gång.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv