Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En bra grej

Skrivet av -Allis-
är att aldrig utgå från att människor är heterosexuella. Att t.ex. fråga om patienten har en partner är oändligt mycket bättre än att omedelbart bestämma sig för att personen är heterosexuell och fråga efter pojkvän/flickvän/man/fru. Och så mycket enklare egentligen.

De allra flesta jag känner är öppna men det vi har gemensamt med de som inte är det är vår historia och känslan av att alltid, alltid bli sedd som annorlunda och det är rätt tradigt. Ett riktigt bottennapp är t.ex. att börja prata om preventivmedel när en patient undersöks hos gyn - hur många, öppna eller inte, har lust att invänta reaktionen när man har prylar i underlivet? För reaktionen kommer nästan alltid.

Om jag vore du skulle jag försöka läsa på så mycket som möjligt om olika grupper för att dina patienter ska slippa upplysa dig när de söker hjälp. Gerd Röndah och Anna Westerstål är några som skrivit avhandlingar om bemötande, jag tror att du kan ha nytta och glädje av att läsa dessa.

Skillnaden mellan assisterad befruktning för lesbiska och för heteropar är ju att de faktiskt aldrig någonsin behöver berätta något när de väl blivit gravida. Ingen kan veta att barnet tillkommit med hjälp av donerade spermier och en rätt trist undersökning visar också att det inet är så självklart att berätta. Får vår del är det ju omöljigt att *inte* berätta för våra barn. Däremot kanske man inte är så himla intresserad av att berätta det när man står på barnakuten och söker hjälp mot en öroninflammation t.ex. Jag skulle nog tycka att det kunde vara väsentligt om min husläkare kände till min familj ordentligt men på akuten ska de behandla det jag söker för och inget annat.

Jag får rätt många frågor och ibland kan jag undra över relevansen.Det bästa vore nog om sjukvårdspersonalen tänkte först och frågade sen. Är det här något jag undrar för att jag är nyfiken eller för att det är viktigt för behandlingen?

Här kan du dock fråga så passa på :O).
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv