Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Analysmodell

Skrivet av niklas t
Kent Asp är en försiktig forskare som arbetar med rätt stabila och lättbegripliga analysmodeller och räknar spaltcentimeter och relationen mellan positiva och negativt värdeladdade ord om olika aktörer och sakfrågor. Informationsbredd och informationsdjup är två aspekter i analysen, vinkling ytterligare en.

Det är inget ur fickan-draget påstående av mig att vinklingen i media är borgerlig - det är en slutsats som Kent Asp dragit i 25 års tid sedan denna typ av forskning började bedrivas i Sverige. Borgerliga debattörer bara strutsar ner huvudet i sanden när detta påpekas.

Skillnaderna är inte enorma men de är stabila och väl belagda i medieforskningen. Att det går åt höger är också självklart.

Lägger man till Stefan Svallfors forskning kan man konstatera att de politiska eliterna har vandrat åt höger under 90-talet och tidiga 2000-talet, medan folket stått rätt stilla.

Varför sittande regeringar ska granskas hårdare i en valrörelse när sas regeringsmakten är ute till val, det förstår jag inte.

Det är intressant med medielogik. Både Miljöpartiet, Ny demokrati, EU-valet och Leijonkungeneffekten är väl belagd mediapåverkan som borde fått media att tänka efter. Men det blir samma självgående process varje gång. ROKS kan nu läggas till listan av självdrivande mediaeffekter. Missförstånd blir till sanningar och bilden blir ensidig i alla medier trots att det finns en bredare och mer komplex informationsbild att leta fram bakom.
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv