Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Först och främst...

Skrivet av Kattis
...så är det jätteviktigt att kolla så att han har en optimal amningsteknik, dvs tar ett riktigt stort tag, med så mycket som det bara går av bröstet inne i munnen. Han ska ligga så nära dig som möjligt, med sin haka ända in i bröstet så att din bröstvårta hamnar ända in i bakre delen av hans mun.

Om taget är optimalt så minskar risken att barnet sväljer luft vid amningen. Om du inte har ont när du ammar och om bröstvårtorna är helt runda direkt efter amningen så är säkert taget stort nog. I annat fall, sök "proffshjälp" på närmaste amningsmottagning eller hos Amningshjälpen för att se över taget.

Det är också viktigt att amma helt fritt, dvs att helt låta barnet styra och erbjuda bröstet precis så ofta som barnet verkar sugintresserat. Genom att amma helt fritt så minskar man risken att barnet hinner skrika före amning och därmed svälja mer luft. Dessutom gör helt fri amning att risken minskar för obalans i mjölkproduktionen. Väntar man för länge mellan amningarna så ökar risken att barnet är vrålhungrigt när det vl får bröstet, äter för glupskt och sväljer luft.

Även nappsugande kan öka risken för obalans i mjölkproduktionen och ojämn utdrivningsreflex, särskilt om barnet suger så pass ofta på nappen att amningstillfällena glesas ut.

Därför är det bra om du är vaksam på din lille killes signaler så att du kan erbjuda bröstet så fort han signalerar att han vill suga. Detta gör små bebisar genom att t ex vrida huvudet åt sidan eller från sida till sida, öppna och stänga munnen, sträcka ut tungan, "smacka" med munnen och försöka föra händerna till munnen.

Om det känns som att du just nu producerar lite för mycket mjölk för hans behov, så kan du prova att amma från ett och samma bröst vid två eller tre amningstillfällen i följd under några dagar. Det brukar ha en dämpande effekt på mjölkproduktionen.

Att mjölka ur lite grann före amning kan också hjälpa, så att mjölken inte sprutar så jättefort när barnet ska börja suga. Ett annat alternativ är att du lägger till honom som vanligt, men när du märker att han börjar stånka och får svårt att hinna svälja, så tar du kvickt bort honom, låter mjölken spruta fritt i en kopp eller något och när det värsta sprutet har lugnat ner sig så lägger du tillbaka honom till bröstet igen.

Hoppas det löser sig!
« Tillbaka till trådstart

Artiklar från Familjeliv