Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ni med tätingar? F-klass vid 5 års ålder?

Skrivet av Frågor utan svar?
Hej! Har några frågor om förskoleklass.

Vi har två döttrar som nu är 5½ resp. 4 år. De är kompisar och på samma nivå anser vi som föräldrar. Ingen av dem kan läsa nu utan ligger på en helt "normal" nivå anser vi. Båda kan typ skriva sitt namn, rita fint, räkna till 20. De leker med andra kamrater på dagis och hemma. De har stor trygghet i varandra och det skulle kännas skönt om de fick gå ihop.

Jag skulle vilja att båda barnen börjar förskoleklass nästa höst då äldsta alltså är 6½ år och yngsta 5 år. Är detta möjligt? Jag skulle vilja att de följs åt i skolan efter förskoleklass och går samma klass år 1-9. Finns det regler för/emot detta? Vem bestämmer?
Någon som har erfarenhet av att syskon med ungefär denna åldersskillnaden går i samma klass detta som kan berätta om fördelar/nackdelar?
Tack på förhand för svar!
Svar
Jag avråder till det
Skrev svar på OÄF också där jag försökte förklara egna erfarenheter av att sätta ett yngre barn i en klass där resten är jämnåriga. Den yngre som inte är jämnårig med resten av klassen, kommer att alltid vara yngst i 13 år till, alltså upp i tonåren med vad allt det innebär. Har själv minnen från en i klassen (som var ett geni) som var 1,5 år yngre än jag (är född tidigt själv) och han var alltid minst, yngst och barnsligast även om han var duktigast i alla ämnen (utom idrott för han var ju så liten). I ena dotterns klass började en kille som är ett år yngre än alla andra, och han har hela tiden varit yngst och mest barnslig. Tjejerna är ju inte direkt intresserad av honom och han är ju mognadsmässigt 1 år yngre än de andra. T ex när barnen börjar idrotta, så har man oftast åldersrelaterade lag, och din yngre kan aldrig hänga på sina kompisar, för man gör aldrig undantag då det finns regler i t ex lagsporter om åldrar. Likadant var det med dansen t ex, där man också hade åldersgrupper. Dessutom är det bara negativt att ha syskon i samma klass. Du kan göra så att de blir ovänner för livet, då de alltid kommer att konkurrera om precis allt, och mest troligt är att den äldre alltid kommer att vinna. Har själv 15 månader mellan mina tjejer, och de har sedan flera år gått på varsin friskola i olika kommuner. De är alltid sams och kan dela på allt, men de har sina egna liv och har fått chans att utvecklas som individer. Oj, det blev visst lite långt. Men hoppas du förstår vad jag menar, att det du tycker är en bra lösning för stunden, kan krascha bara om något år och då är det svårt att reda ut det hela. Så låt den yngre få utvecklas med sina egna vänner och slippa konkurrera med sitt äldre syskon dygnet runt. Syskon konkurrerar alltid ändå (vilket är naturligt) och det kan vara skönt att slippa det på skolan som ändå är rätt så hetsig ibland.
Skrivet av    Lena_O
Instämmer
hade själv liknande funderingar en gång,men jag håller med.Syskon behöver få vara ifrån varandra ibland och utveckla sig själva oberoende.
Skrivet av    Cecilia m fem+bf april
Ja, och det märks tydligt när de blir äldre
Idag kan jag säga att våra tjejer är så olika som sykon kan vara. De såg ut som, och uppförde sig som enäggstvillingar som små, men har sedan vuxit och är otroligt olika idag. Och mycket är nog att de har fått chansen att utvecklas som individer. Däremot är de fortfarande bästa kompisar och de frågar alltid efter den andra när de kommer hem från skolan. :)
Skrivet av    Lena_O
Jag håller också med!
Jag har en pojk och en flicka som går i 1:an respektive 2:an och jag skulle faktiskt inte valt samma klass åt dem.Pojken som är äldst säger att han skulle absolut inte vilja ha lilla syster i sin klass.Och tävling i mellan är det verkligen.Sen kan de leka med samma kompisar också men att de också är viktigt att de har sina egna kompisar.De är ju trots allt egna individer.Sen har jag även två små tjejer och de kommer jag inte sätt i samma klass heller.De behöver vara i från varandra lite på dagarna.Då längtar de dessto mer till syskonet.Tänk dig själv att ständigt vara tillsammans med ditt eget syskon hela tiden hela dagen och även utanför skolan.De hade inte jag velat i alla fall.
Skrivet av    Catta+4 barn
Vi funderade på det
men kom fram till att det inte var någon bra lösning för storebror. Nu är båda väldigt tidiga så det kanske är skillnad? Lillebror skulle definitivt varit ibland de tidigaste även i storebrors klass men vi tycker som sagt att det kan vänta. Han får ändå den stimulansen han behöver genom att han har en helt fantastisk lärare. Nu börjar storebror att kunskapsmässigt dra ifrån och hur kul skulle det vara för lillebror att alltid vara nr 2 i familjen trots att han är jätteduktig? Killarna har mindre åldersskillnad än dina - knappt ett år!
Skrivet av    bettis
Svårt beslut...
Först vill jag säga att jag gått i alla år med de som var ett år äldre än mig då jag är född 2 januari och det är inget som legat mig i fatet elelr varit jobbigt på något sätt... Så länge mina grabbar var små försökte jag sära på dem så gott jag kunde, speciellt eftersom de är så olika. Men det är svårt alltså. :) De gick på samma avdelning på dagis och det flöt på bra. Nu har de varit åtskillda i 2 år då det var dagis/6-års och 6-års/1.an. Men nu är de tillbaka i samma klass igen, då våran skola är åldersintegrerad. A går i 2:an och F går i 1:an och jag ser inget som helst problem med det. Bara fördelar faktiskt. Det var på rektorns och lärarnas förslag och inte mitt eget initiativ. Dessutom går de i samma fritidsgrupp. Hemma har de väl en del lika kompisar (i skolan oxå), men mest leker de i sådana fall alla 4 tillsammans vilket ju barn kan eller så går de iväg med varsin kompis. De spelar dessutom i samma fotbollslag OCH innebandylag - så tyvärr tjejer gör jag allt fel. ;) Men trots att mina barn kan slåss så det ryker är de ändock varandras bästa vänner. Och de har åtminstone eget rum ;) Läs av dina barn. Är det yngre verkligen moget nog att börja? Klarar de av det tillsammans? var lyhörd helt enkelt. Kram
Skrivet av    Anna med Albin o Frippe
Hej!
jag vill bara säga att du inte alls gör \"alla fel\". Barn är olika och mina gick också i samma klass i ett år trots att de gick i olika årskurser. Har en grabb som börjat skolan ett år tidigare. Inte med tanke på att han var duktigare än alla andra men eftersom han annars skulle blivit separerad ifrån samtliga av sina kompisar (som alla var betydligt \"yngre). Nu går han i gymnasiet och det är inga problem. Hans bästis går i 9:an men vad gör det?
Skrivet av    bettis
Hej bettis
Bra sagt. :) Alla barn är olika och åldern har ingen betydelse. Med \"alla fel\" var jag lite ironisk oxå. Hoppas att jag fick in en smilegubbe nånstans. För om jag märker att mina barn inte mår bra av att gå i samma klass så kommer jag naturligtvis att ingripa. Men hittills har det funkat. Jag började oxå ett år tidigare pga vänner. Inte något superintellekt. :)
Skrivet av    Anna med Albin o Frippe
Jag...
har jobbat i skola och fritids och jag vet att det blir mer och mer vanligt att skolorna säger nej till att ta in barn ett år tidigare, för visst kanske de hänger med i början men det har visat sig att det förr eller senare slår tillbaka och barnet inte hänger med senare i skolan och då är det jobbigt att behöva gå om ett år. Ffa tror jag det blir en riktig smäll för lillasyster att få gå om ett år. Sen tror jag det är viktigt för storasyster att få vara stor, annars kommer hon att känna sig misslyckad om hon hela tiden får ligga på samma nivå som lillasyster och aldrig får vara duktigare och större som faktiskt storasyskon ska vara. Tror inte det är bra för hennes självförtroende. För att försöka svara på din fråga om vem det är som bestämmer detta, så brukar ju både skola, dagis och föräldrar diskutera det tillsammans. Men jag tror att det är skolan som har sista ordet.
Skrivet av    Tanya med 3