Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Bygga hus och tättisar?!

Skrivet av Maritaa
Vi har en dotter som nu är 16 månader och väntar vårt andra barn i september, alltså 1.5 år mellan barnen. Har stått i tomtkö länge och har nu fått tag på en jättefin tomt med utsikt över vatten. Har bygglov och ritningar klara men det blir dyrt, hm..., även om vi kommer att bygga mycket själva.

Nu har vi börjat få kalla fötter, är vi vansinniga som ger oss in i detta? Det känns som om vi kommer att gå på knäna med två små barn. Jag ensam dagar och kvällar och sambon som jobbar heltid och kommer att snickra på kvällarna, kanske under så lång tid som 9-12 månader innan allt är klart. Någon som kan komma med goda råd? Skulle ni kunna tänka er en sådan situation eller är det bättre att backa, att hitta ett befintligt hus som både är billigare och som ger oss mer tid tillsammans? Är också rädd för att förhållandet ska ta skada av att vi båda kommer att träffas så lite samt vara så trötta som vi säkert kommer att vara.

Vi har dock både mor- och farföräldrar som kommer att ställa upp om vi väljer att bygga, men ändå..

VAD GÖRA?
Svar
Vi fick vårt första barn...
samtidigt som det första virket till vårt hus levererades. Varje helg och hela semestrarna i drygt 1,5 år byggde min man på huset och jag hade hand om vårt barn. Gravid som jag var eftersom andra barnet kom ungefär när huset var klart att bo i :o) Nu väntar vi tredje tättingen och älskar att vara i vårt hus. Kämpigt var det och ibland undrar jag om vi skulle gjort det om vi hade vetat hur mycket jobb det är men nu känns det helt fantastiskt och huset är precis som vi vill ha det.
Skrivet av    Nöjd husägare
jag är skeptisk
Vi fick tillträde till vårt hus den 1 april och sedan dess har min man varje kväll & helg hållit på och grejat, huset var inte i topp skick. Dessutom har min man jobbat och haft det ganska stressigt på jobbet och behövt jobba över några kvällar. Han går på semester & pappaledighet på fredag och vi kommer att kunna vila upp oss under sommaren, men vi är båda slut på alla sätt. Hans kusin har byggd om sitt hus de senaste 2-3 åren, men nu skall de skilja sig, jag förstår direkt hur lite tid de har haft för varandra, hur jobbigt det har varit att jämt greja med ett barn i närheten (och vi och ni har 2), jag känner själv att om vi fortsätter i samma tempo så skulle vi komma ifrån varandra på riktigt. Så mitt råd: * billigt kan bli dyrt i längden, se till att ni inte behöver göra så mycket själva, om era föräldrar kunde hjälpa i ett par veckor för att göra allt klart är det OK, men annars unna er att skaffa hantverkare, barnen behöver både en mamma & en pappa, inte en pappa som aldrig är hemma.
Skrivet av    Annas & Emmas mamma
Ojoj, såg du dokumentären
om fyra- el fembarnsfamiljen som byggde hus? Familjen bodde i en husvagn och fick ta sig ut i snö och slask för att laga mat inne i huset, och där var det rörigt. Jag blev avskräckt, men familjen höll modet uppe! :) Men ni kanske har ett \"normalt\" boende under byggtiden. *s* Det handlar kanske om_hur_gärna ni vill ha det där huset. Är ni båda tillräckligt motiverade så fungerar det nog, om ni tvivlar det minsta kanske det är läge att avvakta. Det är slitigt med två små, och att inte få avlastning på kvällen tar på krafterna. Men, naturligtvis vore det underbart med ett drömhus!! Hur gärna vill ni ha det? kramen
Skrivet av    Åsa m Agnes och Edith
Vi har byggt, och nu helrenoverar..
.. vi vårt nästa hus. Vi har flyttat några vändor innan dess också, men utan nämnvärt byggande. Vi byggde iofs bara övervåningen på vårt senaste hus, då det var en nyckelfärdig produktion vad gäller undervåningen. Altanen kom till under sonens 10 pappadagar. Nu är det allmänt kaos i vårt \"nya\" hus. Vi har inget badrum, renoverinbgen är påbörjad här och där och jag är gravid i en högriskgraviditet så maken kan inte jobba heltid varken här eller på jobbet. Men vi överlever säkert det. Mitt tips? Fundera en och två gånger. Är ni possitivt inställda och tycker att det skall bli kul kommer ni att greja det. Bestäm er bara för att diskutera skilsmässa minst ett år _efter_ husbygget är klart, så kommer ni nog ha kommit på bättre tankar vad gäller det med :OP Om ni känner er tveksamma eller en av er tvekar. Sätt er ned och tänk efter lite till. Över lag tycker jag det är roligt med flytt, renoveringar och husbygge. Men det är en fördel att kunna planera bra och ha lite katastrofberedskap när hantverkare/material uteblir osv. Konkret råd vad gäller byggandet. Se till att få klart några få och viktiga rum, och jobba er sedan framåt. Litet kan man bo utan problem, men vada i byggmaterial är inte lika skoj. Lycka till!
Skrivet av    Pilla med brorsorna och lilla femman v 29
Ja, det är tufft...
...men det går! Vi gjorde \"allt på en gång\" känns det som och det är skönt att en del är över. I det stora hela gick det ändå bra och vi ångrar inget. Vi fick vår dotter i nov 2002, flyttade 60 mil i början av dec 2003 och fick vår son 3 veckor senare. Kom i gång med husbygge under 2004 och flyttade in i huset strax innan jul samma år. Visst har det slitit, jag skulle ljuga om jag sa annat men det som slitit mest i vårt fall är att mina föräldrar inte accepterade vår flytt och det blev en djup spricka mellan oss. Vi har dock kommit långt i att hitta tillbaka till dem och det glädjer oss mycket. Jag tror att ni klarar det, i synnerhet eftersom ni har familj som ställer upp för er. Vill ni verkligen och äntligen har fått tag på en tomt så tror jag att ni kan löpa linan ut. *Håller tummarna*
Skrivet av    Tea med Tös 0211 & Påg 0312 *på besök*
Glömde...
...säga att vi byggde ingenting själva så där slapp vi en hel del. Ska man snickra mycket själv samtidigt som man har heltidsjobb, tätisar osv blir det ju ännu tuffare. Tror ändå att ni klarar det!
Skrivet av    Tea med Tös 0211 & Påg 0312 *på besök*
Iom..
att ni har mor och farföräldrarna till hjälp ibland så säger jag :Kör på! Det kommer säkerligen ibland att kännas lite slitigt men skönt i slutändan när det väl är klart.
Skrivet av    Liv m Wille o Filip
Jag
hade fullföljt planerna om jag var i era kläder, helt klart. Det verkar ju ändå som att det är detta ni vill eftersom ni stått i tomtkö, fått bygglov o ritningarna är klara. Det är ju trots allt en så kort tid som det handlar om, ca ett år. Tänk sedan så många fantastiska år ni kommer att ha i ert hus, som ni byggt och kämpat för. Det är helt klart värt den extra mödan och det extra besväret man drar på sig! Ta hjälp av mor- och farföräldrar så mycket som möjligt, kommunicera med varandra när ni tycker allt är tungt. Lycka till med ert beslut!
Skrivet av    Maggis77
Tack för alla svar!
Kul att så många tagit sig tid att reflektera över vår situation. Jag måste säga att det lutar åt att bygga, det har gjort det de senaste tre dagarna i alla fall... Vi får se vilket beslut vi tar. Känns dock som om vi måste komma till skott snart, speciellt om vi ska gjuta grund i höst. Kommer nog att vänta med att stomresa huset till i mars-april någon gång så att vi hinner få mer tid tillsammans med båda barnen när bebisen kommer i september. Kramar på er alla!
Skrivet av    Maritaa