Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Arbeta på dagis utan utbildning

Skrivet av Jag
Går det? Jag är så trött på mitt jobb och vill göra annat. Har sonen (snart 3 år) på dagis och känner att det skulle passa mig perfekt. JAg är snart 38 och vill inte plugga.

Några tips och råd? Tack!
Svar
Du menar
arbeta på FÖRSKOLA utan utbildning?! (du har väl läst läroplanen?) Om det passar dig perfekt, sök förskollärarlinjen..3,5 år går fortare än man tror. Som förälder vill jag dessvärre säga att jag till 100% föredrar att en utbildad pedagog tar hand om mina barn, samma som cheferna. Inte det svar du vill ha skulle jag tro, men så är det. Din inställning funkar inte, att "inte vilja plugga, men passar mig ändå" är inte tillräckligt för att börja jobba på förskola och ta hand om det bästa vi har.
Skrivet av  Anna (fsklärare)
Ja du
Du kan ju alltid försöka få arbeta som vikarie. Annars är det svårt att få fast jobb när man inte har utbildning.

Kram Jennie
Skrivet av  Jennie bf 20 sept
Vad stoppar dig..
.. från att plugga? Om nu arbete på förskola passar dig perfekt tror jag att utbildningen kommer att göra det också, och efter utbildningen har du jättebra chanser att få ett fast arbete.
Visst händer det att outbildade får jobb på förskola, men det är mest korttidsvik och springande mellan olika ställen. Och jag är övertygad om att du själv får ut mer av ditt arbete om du har en utbildning att falla tillbaka på, och kan samtidigt ge barnen mer.
Hör av dig til kommunen och be att få bli uppsatt på deras vikarielista ifall de har nån...
Skrivet av  S-J
Alltså
Jag tycker egentligen inte att det ska finnas outbildad personal på förskolorna.

Kan du tänka dig att utbilda dig till förskollärare eller barnskötare? I så fall kanske det skulle kunna vara nåt?

Annars så tror jag också att det kan bli en ganska osäker arbetssituation (och här får de som verkligen vet rätta mig om jag har fel), för i skolan är det i alla fall så att tjänster med obehörig personal måste annonseras ut varje år, och om det finns någon behörigh som vill ha tjänsten så åker den obehöriga ut. I skolan kan man alltså aldrig med säkerhet veta om man får stanna om man är obehörig. Men kanske fungerar det inte så i förskolan? Men det kan ju vara värt att ta reda på.

Sen så tror jag att det åtminstone i vissa delar av landet kan vara svårt att få jobb på förskola som outbildad, men det går säkert i vissa delar av landet.

Får jag fråga vad du jobbar med nu? *bara nyfiken*
Skrivet av  maisy
Suck
Suck vilken inställning!

Du vill byta jobb men inte behöva plugga. Måste fråga varför i hela friden du inbillar dig att du skulle passa på en förskola? Vad vet du egentligen om allt arbete som sker på en förskola? Vad vet du egentligen om hur man hanterar barn med problem, handikapp, olika kulturer, etc.?

SKÖNT att de flesta inom barnomsorgen numera är utbildade.
Skrivet av  Asterix
Jag kan förstå dej...
både med att vilja byta jobb och att inte vilja studera. Mitt tips är att du söker som vikarie. Det gör du förmodligen via kommunens barnomsorgschef. Själv har jag halkat in på ett bananskal inom barnomsorgen. Jag hade en enorm tur att få chansen trots att jag saknar utbildning. Det har dock gått bra, med mycket stöd från min chef som faktiskt sa att det är inte alltid utbildad personal klarar av allting heller. Hur man löser saker och jobbar fram bra saker med barn gör man genom att man hjälper varandra.
Även om utbildning är att föredra (enligt andra) så finns ändå fortfarande en klick (jag tex) som inte är utbildade. Jag är varken bättre eller sämre än nån annan. Jag vet inte varför du inte vill studera, men kanske är det nåt du ändå kan fundera på att göra. Själv är jag en sån där vilsen person som aldrig funnit mej till ro och känt mej hemma i skolmiljö. Det är inget större fel på själva läshuvudet, men självförtroendet är det lite värre med. Och ju mer åren går desto svårare är det. Så, ge inte upp på en gång utan hör dej för om vikariat.
Skrivet av  Mia
Protest
Måste få protestera både som fd fskl och som mamma.

Du skrev: "Jag är varken bättre eller sämre än nån annan." Protest! Det tror jag absolut att du är! Faktum är att jag tror ALLA människor är både bättre och sämre på vissa saker än någon annan.

Missförstå mig inte nu: Du är säkert varken bättre eller sämre som _människa_ och privat person, än någon annan. Däremot är jag övertygad om att det finns många som har en bättre kunskap (och sämre) än du om just barn.

Som fskl vill jag kunna bolla ideer med mina kollegor och utbyta erfarenheter. Jag vill inte enbart behöva handleda och lära upp ny outbildad personal. Många chefer tycker att om det finns gott om utbildad personal på förskolan så är det OK att ta en outbildad. Som en chef en gång sa: "Vi måste ta in billigare arbetskraft för att få ekonomin att gå ihop". Jag förstår att chefer ibland måste resonera så och visst kan det bli bra MEN... det gör att jag som fskl får en större arbetsbörda och mindre stöd i mina kollegor!

Visst finns det rötägg inom yrket som är olämpliga och som har utbildning. Det finns det inom alla yrken. Det är ingen ursäkt för att undervärdera utbildning.

Min erfarenhet är att det kan gå bra så länge alla barnen kommer från fungerande trygga hem. Om man får in barn med särskilda behov, otrygga barn, barn med handikapp, kulturkrockar, om det blir en mobbingsituation mellan barnen och ännu värre mellan föräldrarna (jo det förekommer) så krävs det även teoretisk kunskap för att kunna lösa den typen av problem.

Sen tycker jag som mamma det är oerhert tragiskt att så många som känner sig vilsna (jag har hört fler än du formulera sig så) och många är också blyga väljer att jobba just med barn. Mina barn är det viktigaste jag har! Jag vill kunna lita på barnomsorgen. Jag vill att personalen skall vara trygg, handlingskraftig och ha pondus. Jag vill veta att personalen klarar av att säga ifrån till andra vuxna om det är ute på utflykt. Jag vill inte heller att personalen ser yrket med barn som något tillfälligt som de har innan de bestämt sig för vad de skall göra med sina liv. Jag vill att mina barn skall ha utbildad personal som satsar på yrket och utveckar det.
Skrivet av  Asterix
Men nu dömmer du mig
utan att ha en aning om vem jag är och vad jag går för.
Som fskl kan man absolut bolla ideér med mig (eller någon annan ) trots att jag inte är korrekt utbildad. Att jag inte är utbildad betyder inte att jag är dum i huvudet. Vore jag dum i huvudet skulle jag med all sannolikhet aldrig fått börja jobba med barn, eller nåt annat heller kanske. Jag har erfarenheter av barn genom andra jobb med barn, jag har egna barn, jag känner många andra barn, jag känner barn och familjer som har det bra och fungerar bra socialt, jag känner barn och familjer som inte alls fungerar.
Om man ständigt, som du skriver, får lära upp ny och outbildad personal, då är man förmodligen inte fskl utan då är man väl i första hand en handledare. Sen finns det ju nyutexade fskl eller barnskötare som aldrig jobbat praktiskt med barn, utan bara gått sin utbildning (med praktik antar jag) de behöver väl också en viss form av handledning även fast de är utbildade.
Jag har heller inte undervärderat utbildning, men jag har inte hittat rätt för det för egen del. Du kan inte tala om för mej vad som är rätt eller fel idet, eftersom du inte känner mej. Jag tycker inte heller att det är själva utbildningen som ska vara i fokus, utan människan med utbildningen och vad den människan faktiskt uträttar med hjälp av sin utbildning! Likaså gäller det mej, som outbildad. Du (och andra som anser att utbildning ALLTID är det enda rätta) behöver inte stirra dej blind på att jag är outbildad och arbetar med det käraste vi har - barnen, se till vad JAG uträttar istället i mitt jobb. Där jag arbetar har jag under flera år träffat på många barn som kommer från ohälsosamma hem. Där jag själv gått bet, har jag bett om hjälp och även på eget bevåg sökt kunskap via böcker och internet bla. Men tillsammans har man kunnat göra ett gott jobb. Ofta när man har med "svåra" barn att göra finns ju ingen generell lösning. Alla barn har olika siutationer och man måste hitta olika lösningar tex. Är man en normal vuxen som nått en viss ålder så är man ju inte helt puckad i huvudet utan man har ju snappat upp olika kunskap här och var genom att vara lyhörd bla.
Jag kan också hålla med om att det är tragiskt att många som inte skaffat sej en viss utbildning hamnar inom vård eller omsorg automatiskt, för det ger en liten signal om att här kan vem som helst jobba...och till viss del stämmer det också. Men jag är ett bevis på att det finns en annan sort också, trots bristen på utbildning.
Om just du kände mig och jag skulle ha hand om dina barn, så kan jag garantera dig att jag skulle ta väl hand om dina barn precis som jag gör med alla andra barn, sen är man som vuxna inte alltid överens och det är ju dessa snack verkligen bevis på, för vi är många föräldrar som tycker si och så om skola och barnomsorg.
Men det är väldigt sällan barn far illa i skola eller förskola, pga både utbildad eller outbidad personal. Det barn far illa av idag är deras hemmiljö i stor utsträckning. Ska då jag kritiseras för att vara outbildad när det finns såna skräckexempel till föräldrar?
Jag är både trygg och handlingskraftig och trevlig också och när en liten flicka man har kanske smyger upp till en och säger "Jag älskar dig Mia"...då vet man att det funkar.
Skrivet av  Mia
Till Asterix försvar
Jag är inte Asterix, men har lite att tillägga här.
Att du inte har utbildning behöver inte alls betyda att du är dum i huvudet.
Du skulle t o m kunna vara ingenjör eller datanisse men fortfarande inte vara utbildad för att arbeta på dagis. Utbildning i sig, säger ingenting så det handlar inte huruvida du är smart eller ej.

Jag tror att Asterix vill säga att om det är OK att jobba med barn utan att ha RÄTT utbildning så sänker man status (om det nu är möjligt att sänka status på jobb som handlar om människor mer än förut) och lön ännu mer.
Om man inte börjar kräva rätt utbildning, precis som man gör för många andra komplexa jobb, så får man lön därefter alltså ännu lägre löner än idag.
Börjar man ge bilden av förskolejobb som något som faktiskt kräver en utbildning och en teoretisk bakgrund för att ha så höjs statusen automatiskt.

Personligen anser jag att om man verligen vill jobba med något som kräver en utbildning, så tar man sig igenom utbildningen också. Har själv studelån och pluggade samtidigt som ´jag hade barn och bostadslån så jag vet att det går fast det är kämpigt några år.
Skrivet av  En lärare
tillägg
...eller så får man återinföra lärlingstid då man lär sig jobbet på plats mot en mycket låg lön under lärlingstiden. Det skulle vara OK också, tycker jag. Men att inkassera samma lön direkt, som de som utbildat sig tycker jag INTE.
Skrivet av  En lärare
Det har inte heller jag påstått...
Jag har lägre lön än de utbildade, men det gör mej personligen inget eftersom jag faktiskt i första hand är glad över att ha jobb i allafall. Där jag råkar bo är arbetslösheten jättestor.
I Asterix inlägg kunde jag inte tyda att det handlade om lönen i första hand, som boven i dramat gällande utbildad eller outbildad personal. Du kanske läste nåt annat i inlägget. Sen kan jag bara säga grattis till dej som tagit dej igenom utbildning med alla "svårigheter" du räknade upp. För min del handlar det inte om varken det ena eller andra du räknade upp. Jag har andra problem som gör att utbildning är ett stort hinder för mej. Däremot skulle jag tycka att lärlingstid o lärlingslön vore ett bra alternativ för såna som av olika skäl inte kan studera.
Skrivet av  Mia
Förtydligar
Jag menade inte att klanka ner på någon enskild. Jag menar att teoretisk kompetens är bra att ha i svåra situationer.

Att bara vara allmänt trevlig och tycka om barn tycker jag inte alltid räcker.
Skrivet av  Sunrise
Ja, det kan du.
Har man lite sunt förnuft, livserfarenhet och rätt personlig läggning kan vem som helst arbeta med barngrupper. Du kan då få vikariera, men räkna inte med någon högre lön. Alla inom förskolan behöver inte 3,5 års studier. . Många utan utbildning är jätteduktiga. Jag tror att de flesta som skriver härinne är fsk-lärare.
Skrivet av  anonym