Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

efter db-skenan?

Skrivet av Linda m Nadja-00 & Vanna-04
vad väntar? (ja det lär vi ju snart få se men...) På OTA sa de att hon skulle få en skena på vänster ben som "puttar" ut foten så den inte kommer vridas inåt igen... skor eller sandaler var det någon som sa...

Vi ska på koll till läkaren på måndag nu och Vanna har haft db-skenan i 3 månader drygt. Jag hoppas på att hon får slippa den nu iom att hon inte alls tagit det bra med skenan...

Kan ju passa på att fråga och höra om hur era barn reagerat på skenan. Vanna har ju inte kunnat sova alls med den, eller hon sover om hon ligger i min famn eller bredvid mig och suger. Det har hon gjort nu i 3 månader *puh* eller så sover hon i vagnen när vi är ute, det fungerar hyfsat. Men hon kan inte ligga själv då sover hon 10-30 minuter för att sedan antagligen byta ställning och då givetvis vakna...

Någon "insomningsmetod" fungerar inte då hon ligger och illskriker till hon kräks...

Jaja jag hoppas få ett slut på detta nnu iallafall. Måste ju finnas något annat sätt att fixa till foten än med db-skenan...

kramkram och gott nytt till er alla!
Svar
Efter DB-skena...
...ja om hon haft den i tre månader är det meningen att hon ska ha den i minst 4 år till...Det lät inte specilellt uppmuntrande.

Vad trist att det fungerar så dåligt. Metoden är helt klart optimal- NÄR DEN FUNGERAR. Vi hade en otroligt dålig start med den, William var 9 månader när han för första gången fick byta till dem från vanlig plastskena. Han skrek hysteriskt när vi försökte ta på honom den (Jag kände mig som ett monster:-/) och han sov inte alls speciellt bra (dessutom var skorna för mycket utåtvinklade och i minsta storleken). Så jag tog helt sonika och slutade med dem och gick tillbaka till plastskenan. En månad senare var vi tillbaka på ortopedmott. och jag erkände min svaghet.
Läkaren som nyss blivit "frälst" av metoden, sa att det var oftast föräldrarna som var avigt inställda och de som gav upp för det var jobbigt i början... DET var sporrande nog för mig att inte vara hindret i hans behandling-Läkaren visste säkert att det var effektivt att spela på föräldrarnas vilja och önskan att göra allt för sina barn:-)
Så vi bytte till större skor och vinklade dem lite mindre utåt (för att vänja in fötterna) och otroligt nog så tog det bara en vecka till att få honom att inte bry sig om skenan.

Jag menar nu inte att man ska stå ut med vad som helst och plåga sina barn med en metod som inte fungerar. Jag tycker man ska rådfråga sin läkare om man kan justera på något sätt eller fundera på en annan metod om det känns alldeles hopplöst. Jag tror att det är bättre att ha en skena än ingen alls.
Det som jag har uppfattat är så bra med Ponsettis metod är att han har använt den i över 50 år och haft samma utmärkta resultat hela tiden, vilket gör den unik. De flesta har valt att operera för det ger snabbt resultat och många tycker att det är bra med snabba metoder - Bra kortsiktigt, men sämre i längden med stela fötter och smärta vid mycket ansträngning. De har även prövat med vanliga plastskenor under en tid, då själva Ponsetti var borta från kliniken ett tag, men fann ganska snart att det gav inte alls samma goda resultat och gick då tillbaka till db-skena.

Har sett kommentarer från läkare i Sverige att de anser hans metod uråldrig - Konstigt tycker JAG att förakta en metod som fungerat i över 50 år. När man i Sverige inte kunnat visa samma resultat som han - Dels för att man har inte underlag att bevisa att den fungerar i samma utsträckning och sen att läkarna i Sverige tycks köra olika behandlingar. En del opererar fortfarande i stor utsträckning och det anser våran läkare tillhöra uråldrig behandling. Då syftar han på att böka med ledkapslar och sånt. Kapa hälsenor är ett måste om det är ett behov. Han menar att operation kan vara ett alternativ när man tömt alla andra icke-operativa alternativ.
Sen sa vår läkare att Ponsetti var ensam i hela USA om att använda denna metod i 40 år och han fick kämpa för den eftersom Läkare i USA hellre opererar för det ger mer pengar till sjukhusen från försäkringsbolagen. Det var inte förrän metoden börja spridas via internet och i världen om att det fanns en icke-operativ metod med lysande resultat, så "föräldrarna" började söka upp hans klinik. Då kunde han visa 40-åriga patienter utan men efter sin klumpfot. Han har mött enormt motstånd från andra Läkare, men även intresse och hans metod har sakta börjat sprida sig. Han har tydligen inte så mycket nerskrivit kring metoden, vilket har varit ett problem. Men han håller på att dokumentera och han låter läkare komma och praktisera hos honom. Det var det Bertil Romanus gjorde i början på 80-talet innan han införde metoden i Göteborg. När jag fick mejl från B Romanus, sa han att han mött mycket motstånd till metoden i Sverige. Så jag gissar att några läkare inte gillar att någon ger dem en visning kring en metod de inte sett förut. Nä, jag vet inte varför.

Nä nu skall jag avsluta mina svammelmeningar och åka och hämta upp William i Vilhelmina hos min mamma. Vi har haft han borta i 3 dagar (första gången), så man känner att han saknas:-)

GOTT NYTT ÅR!!!
och hoppas att det löser sig snart!
Kramis

Monica:-)

Han sa att böket med DB-skenan betalar tillbaka sig i framtiden. Kanske klen tröst i allt bök:-)

Sen måste jag erkänna att när han sa till oss att William skulle ha skenan tills han var 4 1/2 år höll jag på att dö. (för tidigare gällde det så länge han tykte det gick bra, typ dryga 1 år- det med den gamla plastskenan) Men idag när William är snart 2 1/2 år och hans fot fortfarande vill dra innåt, inser jag hur bra metoden är. Muskeln på insidan av benet är fortfarande otroligt stark och det anses ta några år till innan det jämnar ut sig mellan inre och yttre muskeln...

Hoppas att jag inte låter som en moraltant, jag menar inte att jag har den optimala åsikten. Utan detta är bara min åsikt:-)
Skrivet av  Monica i Lycksele
Plastskena?
Hej Monica!

Jag måste bara fråga... vad menar du med plastskena?
Alfred har just nu skor med kardborrband och med en ganska flexibel plastskena mellan. Inte alls som den skena jag sett att till exempel Wiggo har.
Är det en sån plastskena du menar, eller är jag helt ute och cyklar nu..? :)
Vår läkare säger att det inte spelar så stor roll att Alfred fått en annan typ av skor och en annan typ av skena, men jag känner mig så tveksam. Jag vill helst att behandlingen ska vara så exakt efter Ponsetis metod som möjligt, dvs med Markell-skor och riktig db-skena.

Kram Linda
Skrivet av  Li m Alvin, Olle & Alfred 26/9-04
hej linda!
tänkte först fråga dig om en grej. har du fått mitt mail? min mailserver strular något kopiöst så jag blir tokig och jag får inga mail alls så då undrar jag om du fått mitt mail? jag svarade på ditt mail med bilderna.

sedan kan jag smita in och berätta om willes plastskenor ;o) det har du väl inget emot va monica? *skrattar* tänkte att det kan ta lite tid innan du dyker upp och svarar på frågan bara ;o)

om jag nu inte missminner mig så hade wille till en början en så kallad ankle-foot-orthosis, det är som en plastskena som sitter under foten och upp över vaden en bit. alltså skenan sitter på vart ben och spänns fast med kardborre. inte alls som dbb (dennis browne bar) eller db-skenan som vi säger på svenska *hihi*

ska koll aom jag hittar en bild på en sådan skena *söker på internet*

här hittade jag en bild på hur dom typ kan se ut men jag har inte läst texten så jag tror inte ens att den handlar om klumpisar, här är länken med bilden ;o)

http://www.pediatric-orthopedics.com/Topics/Walking_AFOs/AFO/afo.html


tänkte bara lägga mig i och svara ;o) hoppas att ni inte misstycker.

kram i mängd!
Skrivet av  veronica o wiggo-03
tackar...
Det gjorde självklart inget att du svarade!

Jag har jullov nu tills den 10:e och hinner nu sitta en liten stund nu och då vid datorn. Känns lite roligare när man har tid att skriva lite och svara om någon undrar. Mina arbetsveckor är annars långa och kraften liten när man kommer hem efter 11 timmar (inkl. lunch och 2 timmars pendling).
Jag skulle helst av allt hoppas att jag skulle kunna ta ut lite FP-dagar jag har kvar på William (180 dagar)

Nä nu måste jag ta min kära William och gå ner, ta på skenis och natta oss båda två!

Ha det gott!

Kram
Monica & William - 02
Skrivet av  Monica i Lycksele
plastskena...
Ja, Veronica hade rätt. Skenorna såg ut som dem de visade på länken. (Nästan som dem de visade i början som ansågs värdelös:-/)

William gipsades tills han var dryga 4 1/2 månad och då fick han sina första plastskenor. De första var lika långa som gipset, till låren och dem hade han tills han var kring 7-8 månader, då kapades de av och blev stövelkorta skenor. Mycket smidiga, men jag tror personligen att de var värdelösa.
Vi trodde att William skulle vara motoriskt sen på grund av gipsning och skenor. Han satt själv vid 5 månader, började krypa 1-2 veckor efter han fått de korta skenorna. (Då 8 månader) Sen så började han resa sig upp och kunde gå efter hans "micki lär gå vagn" när han var 9 månader och gick för fullt efter möbler när han var 10 månader. Däremot vägrade han gå mer än enstaka steg tills han var 1 år, dan före hans ett års dag:-) Så jag blev glatt överaskad att han var som vilken annan unge som helst motoriskt - Då menar jag med sin egen "motoriska klocka" (Dvs en del är tidiga och andra lite senare, vilket är helt normalt)

Om du inte lagt dig för kvällen och hinner läsa mitt svar, så tycker jag ni ska fråga om de kan vinlka skorna lite mindre, på prov och sakta vänja henne vid "utåtvinklingen". För William var det hans räddning nu i höst. Han trillskades första julveckan efter vi justerat dem lite mer utåt och han lite verkade besvärad, men nu verkar han vant sig.

Jag skulle nog hellre vilja ha de riktiga skorna till skenorna, för jag tycker de sitter bättre är vad hans skenor gjorde och så fick han märken efter kardborren. (Det blev som en buktning innåt där vi spännt åt). Det försvann när han började med skorna efter några månader.

Jag inser att klockan är efter elva på kvällen och inte ens John Blund orkar vara vaken snart.

Önskar er LYCKA TILL!!! på besöket:-)

Kram
Monica & William (Som fortfarande är vaken och vill att jag ska spela hockeyspel med honom:-))


Skrivet av  Monica i Lycksele
Plastskena?
Hej Monica!

Jag måste bara fråga... vad menar du med plastskena?
Alfred har just nu skor med kardborrband och med en ganska flexibel plastskena mellan. Inte alls som den skena jag sett att till exempel Wiggo har.
Är det en sån plastskena du menar, eller är jag helt ute och cyklar nu..? :)
Vår läkare säger att det inte spelar så stor roll att Alfred fått en annan typ av skor och en annan typ av skena, men jag känner mig så tveksam. Jag vill helst att behandlingen ska vara så exakt efter Ponsetis metod som möjligt, dvs med Markell-skor och riktig db-skena.

Kram Linda
Skrivet av  Li m Alvin, Olle & Alfred 26/9-04
hej och kram!
Tack för ett utförligt svar ;-) Intressant att läsa... Jag har ögnat igenom managementpapperna som jag fick en länk om tidigare. Men mer har jag inte läst på.

jag måste säga att det jobbigaste är att hon inte kan sova ordentligt med skorna på. Nyårskvällen somnade hon utan skor och sov flera timmar (!!!!!!!) hon sov jättebra! Med skorna sover hon 10-30 minuter. Så visst stör hon sig på skorna.

Vi får se vad de säger imorgon men helt klart är det ju bäst att hon kan ha dessa så länge som möjligt...

Kram igen!
Skrivet av  Linda m Nadja-00 & Vanna-04
hej och hå
såg att monica redan svarat en del på din fråga ;o)

tänkte även tillägga att nu diskuteras det i usa om man inte ska låta barnen ha db-skenan (alltså skor som sitter fast på en skena) till kanske 5 års ålder. det har visat sig att musklerna fortfarande kan vara nyckfulla för 3-4-åringarna och plötsligt är fötterna helt felställda igen om man slutat med skenan på natten för tidigt.

iofsg så finns det vissa doktorer i usa som säger till föräldrarna att sluta med skenan när fötterna ser fina ut vid 2-3-års ålder och så vips har fötterna återgått till dåligt läge.

då det funkar bra med skenen på natten för wiggo så kommer jag att hoppas på att han kan tänksa sig att ha den länge, länge för att förhindra något tjafs när han blir äldre.

låter inget bra att vanna är så besvärad av skenan att hon inte kan sova. enligt ponseti så ska det inte vara så. en rätt inställd fot ska inte besväras av en rätt inställd skena. men det kan ju vara så att hon inte gillar skorna bara.
behandlingen ska ju funka för er båda så är det ju bara. vore jag du så skulle jag höra mig för med doktorn. höra vad som kan förbättras med dn metod som används nu o.s.v fast det kanske ni redan har gjort.

enligt ponseti så behövs varken (k)afo-skena eller specialskor den tiden man inte har db-skenan på dagen så det kanske är så att er doktor kombinerar olika behandlingar. kanske skulle han kunna optimera behandlingen genom att bara använda sig av en behandling? bara några tankar liksom.

för oss har det funkat ypperligt med skorna och wiggo hjälper till att sätta på sig skorna på kvällen nu ;o) kör ner foten helt själv och ska pilla med snörerna. kan även tillägga att han kan inte sova utan skorna. då ligger han och jonglar runt med benen och kan inte komma till ro. så så olika kan det vara.

glöm inte att det viktiga är att behandliningen funkar för din tjej och då är det ju skitisamma vad för behandling det är, bara den fungerar och att den ger optimalt resultat.

hoppas att det inte låter som om jag vill skriva dig på näsan nu för det vill jag verkligen inte och jag vill heller inte påskina att jag kan massor utan delar bara med mig av mina tankar. då jag vet hur bra det kan fungera!

massor av kramr till er från oss!
Skrivet av  veronica o wiggo-03
hej och kram till dig med!
Jag hoppas verkligen inte på 5 års-db-skena ;-)

Nä men ärligt talat... klart det är bäst så länge som möjligt men huwwwaaaa.... hur ska vi stå ut...

Tänk om hon bara kunde vara liiiite mer som wiggo och inte kunna sova UTAN skenan... hur underbart hade inte det varit???

och ärligt talat så vet jag inte vad som är bäst för vanna... att hon slipper den på dagarna (mindre gnäll) eller på nätterna (sover bättre)...

Tänk om man hade svar på alla frågor... vad tråkigt allt skulle vara då ;-)

Kramkram!!!
Skrivet av  Linda m Nadja-00 & Vanna-04
hoppas
att det går bra för er. var det imorgon ni skulle tillbaka på koll?

det låter inte skoj alls det där att hon bara sover 10-30 minuter i stöten. det funkar ju inte i längden så är det ju bara.

hoppas att ni får några bra ideér från doktorn om vad det kan vara som stör henne.

och visst, jag är innerligt tacksam över att wiggo gillar sina sovskor. från början var han arg som ett bi på sina skor. sur för att han inte kunde röra ett ben i taget men sedan blev han benlyftare *hihi* lyfte benen mest hela tiden medan han låg. upp for täcket och så ner med benen och upp igen *haha* gud vad gulligt det var. han fick strålande magmuskler av det så jag tror att det var därför han lärde sig att sitta så snabbt.

nä nu bluddrar jag en massa skit.

kram på er och hör av er och berätta hur det går för er.

Skrivet av  veronica o wiggo-03