Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

fråga ang bb-tiden

Skrivet av Anna - blivande aprilmamma
jag kommer föda mitt andra barn med kejsarsnitt i april och jag undrar lite om tiden efteråt. Ni som hade barn sen innan när ni snittades;
- hade ni familjerum eller enkelrum? om ni hade familjerum, hur länge bodde pappan kvar och vart var syskonet?
- hur lång tid tog det innan syskonet kom och hälsade på?
- hur länge låg ni kvar på bb?
- var er partner hemma mer än de 10 dagarna i början?

många frågor men jag känner att det kommer bli jobbigt att inte kunna förklara så att min son förstår vad som har hänt, han kommer vara 2,5 år när bebisen föds, samt att jag inte kommer kunna bära och gosa med honom som vanligt.

Berätta gärna hur det var för er och om ni har några tips

Kram
Svar
Angos svar:
- hade ni familjerum eller enkelrum? om ni hade familjerum, hur länge bodde pappan kvar och vart var syskonet?
~Nej, jag låg på 2-sal. I Västerås får man inget familjerum när man snittats eftersom man då ligger på den BB-avdelning där eftervården anses som mer "krävande" för mamman eller barnet (det finns mer personal där).

- hur lång tid tog det innan syskonet kom och hälsade på?
~Vid första snittet kom storebror (då 9 år gammal) på besök efter 2 dagar. Att han inte kom tidigare berodde på att han var hos sin mamma.
Vid andra snittet kom storasyster på besök samma dag (snittades på natten) och vid det senaste snittet kom syskonen på besök efter 1 dag pga att lillebror hamnat på neo.

- hur länge låg ni kvar på bb?
~har varit kvar i 3 dygn alla gångerna (för att slippa åka tillbaka och göra PKU-testet).

- var er partner hemma mer än de 10 dagarna i början?
~Maken har haft semester de två senaste gångerna, men första gången låg han själv nyopererad på sjukhus de första 10 dagarna *ler*!

Jag tror nog att din son kommer att förstå om du berättar för honom. Min äldsta tjej var 19 månader när jag snittades, och min yngsta tjej var exakt 2 år när jag snittades senast och det har inte varit några problem alls. Jag har börjat förbereda dem redan under graviditeten genom att inte lyfta och bära dem så mycket. Jag har också förklarat att jag kommer att åka till doktorn för att plocka ut bebisen, och därför få ett sår på magen som gör ont. De har förstått halvdant innan jag åkt, men när de sedan sett och hört mig berätta efteråt så har de förstått mycket bättre.
Efter mitt senaste snitt i somras gick de och berättade för alla att de skulle vara försiktiga för att mamma hade sår på magen *ler*!

Kram och lycka till!
Skrivet av  Ango - 3 snitt
Mina svar, hmm, blev långt:-)
Hej Anna
Fick min andra son i oktober -04, den här gången med planerat snitt, har ett akutsnitt nov -01 innan.

- hade ni familjerum eller enkelrum? om ni hade familjerum, hur länge bodde pappan kvar och vart var syskonet?

Hade kallt räknat med familjerum, födde på SÖS, men innan vi åkte ner till operation fick vi veta att det var fullt på BB, och att vi skulle få dela rum antagligen. Blev besviken men det var ju bättre att få veta det då och inte efter. Nu visade det sig att vi fick ett familjerum, dock utan toalett o dusch på rummet:-( Ingen hit men hellre att min sambo kunde ligga kvar.
Min faster passade storebror hemma hos oss, hade tänkt att han kunde vara hos dagmamman på dagarna men vi fick snittid en fredag...så vi låg inne över helgen.

- hur lång tid tog det innan syskonet kom och hälsade på?

Storebror kom upp dagen efter, snittade 13.30 fredag o han kom upp o var hos oss på rummet några timmar på lördag em. Han o pappa köpte dricka o bullar som vi fikade på, kan han fortfarande prata om.

- hur länge låg ni kvar på bb?

Vi åkte hem på måndag em, efter Pku-provet, kändes lagom
- var er partner hemma mer än de 10 dagarna i början?
Nej, men det kändes helt ok.

Vår son, som sagt tre år, förstod när jag sa att mamma har ont i magen o kan inte lyfta dig, men han har varit så duktig, precis som han förstod att jag verkligen inte kunde, gulle.

Förstod jag dig rätt, du är inte snittad tidigare?
Jag kände SÅ stor skillnad den här gången, första gången kände jag mig snuvad på förlossningen, den här gången njöt jag hela tiden, o även tiden efter var ju helt annorlunda. Lite svammligt...
Lycka till, det kommer säkert gå jättebra, o barn har en större förståelse än man kan ana. Jo, just det, dom två första dagarna när vi kom hem var storebror RIKTIGT jobbig, o då främst mot pappa. Han testade oss till vansinne, en ganska självklar, men ändå väldigt jobbig reaktion. Lillebror har han (peppar, peppar)hela tiden varit väldigt gullig emot

Kram, kram

Skrivet av  *C m W o A*
Svar
Min äldste son var precis 2,5 år när lillebror föddes med planerat snitt. Jag började redan under graviditeten att vänja honom av med att jag bar på honom. Det gick väldigt bra.

På BB låg jag på ett dubbelrum, dvs jag delade med en akutsnittad tjej. Storebror kom på besök redan dagen efter och var så stolt så!

Eftersom jag hatar allt vad sjukhus heter så åkte jag hem redan 1 dygn efter snittet. Det gick bra men min man tyckte att jag var knäpp.

Min man hade sparat semester så han var hemma i en månad efter snittet. Vad det var skönt! Han tog allt ansvar (lyft etc) med stora pojken så kunde jag koncentrera mig på lillen och mig själv.

Det enda jag hade problem med dom första månaderna var faktiskt amningen. Inte det att den inte fungerade utan att storebror blev svartsjuk. Var min man hemma var det inga problem, men eftersom han jobbar skift så var jag ensam med barnen på kvällarna varannan vecka och det var jobbigt. Så fort jag satt och ammade så var storebror och balanserade på allt möjligt! Livsfarliga grejer! Sedan så fick jag magsjuka och efter det så blev amningen inte sig lik......
Men annars så gick allting bra!
Skrivet av  Jen m 2 underbara pojkar
Martina svarar så här.
Med andra barnet fick jag planerat snitt.Eftersom vår som då var knappa 2 år försökte vi att i förväg vänja honom så mycket som möjligt vid att klättra upp på skötbordet,barnstolen ,i bilen mmm. själv .Vi förklarade nog inte så mycket runt det innan jag kom hem men han var ganska van vid att jag inte klarade så mycket eftersom jag hadde foglossning sista tiden av garviditeten.


- hade ni familjerum eller enkelrum? om ni hade familjerum, hur länge bodde pappan kvar och vart var syskonet?
- Eftersom jag födde på ett litet sjukhus i nordnorge kanske inte rutinerna stämmer riktigt med vad som är vanligt här men jag svarar i allafall.Jag fick ligga kvar på BB i enkelrum.Min man var bara kvar över dagen eftersom han var tvungen att åka hem till vår son som vi hadde barnvakt till över dagen.
- hur lång tid tog det innan syskonet kom och hälsade på?
- Vår som kom och hälsade på redan dagen efter men sedan blev det inget mer besök innan det var dags att åka hem .Detta berodde på att besökstiderna låg mellan 17-2030.Helt rubbat när man har 1 timme att köra till sjukhuset och har ett barn på två år.
- hur länge låg ni kvar på bb?
Efter det snittet låg jag kvar 4 dagar eftersom jag tyvärr hadde lite ökad temp på morgnarna.
- var er partner hemma mer än de 10 dagarna i början?
Nej, tror inte ens han var hemma helt de första 10 dagarna eftersom han hadde en egen nystartad butik.Däremot jobbade han inte alla dagar och tog med sig sonen till jobbet vissa dagar för at avlasta.
Tycker inte du ska oroa dig inför detta .Barn anassar sig något helt otroligt och GOSA kan du ju göra fortfarande även om du inte får bära .Lycka till!

Skrivet av  Martina med B-00+V-02+bf-21/6
Födde mitt andra barn i september
Planerat kejsarsnitt. Eftersom snittet gjordes en fredag, inte på ordinarie snittdag, så fick jag tyvärr inte komma till den bb-avdelning där snittade hamnar utan på avdelningen där man vårdar kvinnor med komplicerade förlossningar.

Min sambo fick stanna kvar och hade egen säng men vi fick dela rum med ett annat par. Det var INTE roligt för de var rent hemska:-(

Storasyster kom och hälsade på samma kväll som bebisen var född, det kändes bäst så för mig.
Vi stannade i tre dagar och jag kände mig definitivt redo att åka hem när jag skrevs ut.
Min sambo var hemma i tio dagar och gick sedan tillbaka till jobbet. Det hade varit skönt att ha honom hemma några dagar till men det gick inte.

Storasyster har varit väldigt svartsjuk men det gick över snabbt och hon förstod att mamma har ett sår på magen och därför inte fick lyfta. De förstår mer än man tror:-)
Skrivet av  Anna K med Flipp & Vendela
Angeliqua svarar
- hade ni familjerum eller enkelrum?
*Enkelrum, som pappan (inte syskon) fick sova över i...men vi valde att ha maken hemma med storasyster.

- hur lång tid tog det innan syskonet kom och hälsade på?
*Han föddes 8:26, maken stannade till 13-snåret, sen körde han och hämtade storasyster.
Så de kom väl runt 14.
Hon var lite reserverad till en början, var lite rädd för mig där jag låg operationsblek, med kanyl i handen.
Men hon kom snart på bättre tankar och körde runt lillebror på golvet i "akvariet".

- hur länge låg ni kvar på bb?
*Åkte hem efter 2 dygn...hade fixat åka hem efter 1, vet faktiskt inte varför jag inte gjorde det.

- var er partner hemma mer än de 10 dagarna i början?
Nej, fast iofs var han ju hemma 14 dagar iom att 2 helger fortlöpte åxå, dem tog han inte ut dagar på.


**Min dotter var åxå 2½ när lillebror föddes, det var faktiskt inga större problem.
Hon var väldigt medveten om vad som hade hänt, det enda var att hon var lite ovaksam när hon klättrade runt i vår säng.
Ett knä i operationssåret var väl ingen höjdare.
Annars gick det mkt lättare än vad jag räknat med!
Skrivet av  Angeliqua m. Hanna-02 & Theo-04
Agnes var 1,5
när Edith föddes med ett planerat snitt.

-hade ni familjerum eller enkelrum? om ni hade familjerum, hur länge bodde pappan kvar och vart var syskonet?

Jag hade ett enkelrum (med två sängar i) och pappan sov kvar där 3 nätter, sista natten sov jag ensam. Agnes var hos mina föräldrar där hon känner sig hemma.

- hur lång tid tog det innan syskonet kom och hälsade på?
Agnes kom dagen efter, jag ville återhämta mig såpass att jag inte verkade jättekonstig för henne!

- hur länge låg ni kvar på bb?
4 nätter

- var er partner hemma mer än de 10 dagarna i början?
Ja, han var dessutom pappaledig på halvtid de första månaderna vilket vi tyckte var bra för alla i familjen.

Lycka till och var inte orolig för din son, det finns så många olika sätt att gosa på! :)
Skrivet av  Åsa m Agnes o Edith